KRISTIANSAND: — Man kan forstå kynismen hos myndighetene som sitter helt på toppen, langt fra enkeltsakene. Men at den samme kynismen også preger fylkesårsmøtene i Aust-Agder og Vest-Agder Arbeiderparti, skuffer meg veldig - og jeg forstår det ikke, sier Eriksen til Fædrelandsvennen.

— Dette er en hjerterå politikk. Jeg beklager sterkt at fylkespartiene til Ap på Agder ikke benyttet den gylne muligheten de hadde til å påvirke regjeringen i mer nestekjærlig retning, sier hun.

Forrige helg var det Aust-Agder Ap som støttet regjeringens harde linje. Denne helgen var det Vest-Agder Arbeiderparti som støttet utsendelse av de 450 asylbarna. Vest-Agder Ap vil heller jobbe for endringer i fremtiden, og viser da til at raskere utsendelse må bli regelen, så barn slipper å bli for sterkt knyttet til Norge. Ved svært lang saksbehandlingstid, åpner partiet for å gi opphold.

  • Dette er en hjerterå politikk

— Partipisken

— Vi i sentrum håpet på fylkespartiene i Ap. Det begynte bra forrige helg i noen fylker, men partipisken har tydeligvis virket sterkt inn på hjertelaget ute i Ap-lagene. Nå må vi håpe på SV, at de internt i regjering greier å presse fram en endring. Det er siste mulighet, virker det som, etter at fylkespartiene til Ap på Agder og andre steder sviktet. sier Eriksen.

— Men er det ikke riktig å sende barna ut, andre er jo sendt ut?

— Jeg reagerer kraftig på snakket om rettferdighet. Stoltenberg, og nå også Agder-Ap, sier man ikke kan la barna bli nå, fordi det er urettferdig i forhold til barn som allerede er sendt ut. Jeg forstår hverken logikken eller etikken i det. Man kan ikke fortsette med en kynisk politikk, for å opprettholde rettferdighet. Det riktige er selvsagt å endre politikk, for å skape rettferdighet, sier hun.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad fra KrF Aust-Agder hadde en liknende kritikk i Agderposten mandag. Eriksen sier KrF i denne saken kjemper for et minstemål av humanisme og nestekjærlighet.

- Barna er hjemme

— Barna sendes ikke hjem eller returneres. Barna er hjemme. De er våre barn her i Norge. De er venner og naboer som aldri har vært i noe annet land. Men nå kastes de ut fordi regjeringen er redd for økt innvandring. Jeg mener loven sier at hensynet til barn skal telle mer enn innvandringspolitiske argumenter. Regjeringen kunne nå ha poengtert dette overfor underliggende etater. I stedet knesetter den i praksis et prinsipp om at det innvandringspolitiske skal gå foran barnas hensyn. Veldig trist, sier hun.

Eriksen mener hun kan dokumentere via tall fra Noas og forskning at det ikke er grunn til å frykte økt antall asylsøkere fordi om barna får bli nå.

Hun mener solidariteten i Ap ikke er til å kjenne igjen.

— Partiet er nå solidarisk med sitt eget fellesskap. De vil ikke være solidariske med de utenfor dette fellesskapet. De skal bare ut. Det er ikke solidaritet. Dessverre har ikke Ap på Agder benyttet anledningen til å endre på dette, sier Dagrun Eriksen.

Verdal avviser kritikken

— I Ap har vi et varmt og bankende hjerte for alle barn. Men vi kan ikke si ja til opphold for noen den ene uken og nei til andre den andre uken. Loven må praktiseres rettferdig, sier leder i Vest-Agder ap, Linda Verdal.

Hun ønsker egentlig ikke å gå i debatt med Dagrun Eriksens karakteristikker av Ap, men sier Vest-Agder Ap har et klart syn.

-Vi støtter regjeringen som forvalter dagens lov. Samtidig har vi bedt regjeringen se på om ikke saksbehandlingstid og ankemuligheter kan reduseres. Det aller beste er at barn, og voksne også, får avklart sine asylsøknader før de har blitt sterkt tilknyttet Norge. Barn som har fått opphold, bør også bli bosatt fortere. De bør ikke være for lenge i asylmottak om de skal ut eller skal bli, sier Verdal.

Hun mener dette er en ansvarlig, god og human måte å behandle asylbarn på.