KRISTIANSAND: — Vi har brukt etterretningsopplysninger som vi har hentet inn gjennom avhør og meldinger på telefoner. Dermed kunne vi tirsdag pågripe sju personer som vi har hatt i søkelyset en stund, forteller Bjørn Rødland, politibetjent på forebyggende avsnitt ved Kristiansand politistasjon.

De sju ungdommene ble pågrepet tirsdag morgen på videregående skoler i sentrum, hjemme og på arbeidsplassene sine. Aksjonen var samordnet, og politifolk fra flere avsnitt hjalp til med pågripelser og avhør.

— De er pågrepet og avhørt, mistenkt for bruk og omsetning av cannabis. Vi snakker om et slags røykelag, der unge mennesker treffes på fester og sitter sammen og bruker narkotika. Litt av bekymringen vår går på at vi sitter på meldinger som viser at de videreformidler kontakt mellom de som trenger cannabis og de som selger, forteller Rødland.

Får betaling

Noen ganger kan det virke som om ungdommene får betaling i form av penger eller hasj for jobben med å formidle kontakt mellom kjøper og selger, ifølge Rødland. Flere av ungdommene har erkjent bruk av hasj. Tre av de eldste som ble pågrepet, har vært i kontakt med politiet før. Under aksjonen gjorde politiet også noen beslag, men det er kun snakk om cannabis til eget bruk.

Rødland beskriver nettverket som lite organisert, og forteller at det i liten grad fremstår som planlagt.

— I dette ungdomsmiljøet er det ofte sånn at en har med seg cannabis eller hasj, og så røyker alle. Neste gang har en annen med seg. Så det er litt byttetjenester, og alt er ikke nødvendigvis avtalt på forhånd, forteller Rødland.

Kan bli flere pågripelser

De sju ungdommene er pågrepet for forhold fra august og september i år. Aksjonen skjedde på bakgrunn av det andre tidligere har forklart i avhør, og av meldinger politiet har funnet på mobiltelefoner de har beslaglagt.

— Nå har vi flere avhør og nye, beslaglagte mobiltelefoner, så jeg kan ikke utelukke flere pågripelser, sier Rødland.

Alle ungdommene ble sluppet fri etter avhør tirsdag. Guttene som er under 18, vil få tilbud om ungdomskontrakt og kjernegrupper. De eldste vil få forelegg.

— Dersom misbruket er kommet for langt, vil de få tilbud om hasjavvenningskurs. Vi ser at det er veldig viktig å kunne ta disse ungdommene tidlig, slik at vi får satt i gang mange gode tiltak. Ungdommene selv er ærlige, og sier selv at de ser at hasjrøykingen går utover skolen og hverdagen, sier politibetjent Bjørn Rødland.