KRISTIANSAND: Sjefen for 50 prosent av norske utbyggere mener Kristiansand nå er landets beste eksempel på god boligpolitikk.

Eiendomsprisene gikk ned 1,8 prosent i Kristiansand første halvår, og eiendomsmeglere sa før helga av det er bygget for mange boliger i Kristiansand i det siste. Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) sa også at det er bygget for mange.

— Neida. Problemet nasjonalt er at det bygges altfor lite. Dermed fortsetter prispresset. I Kristiansands-regionen ser vi nå at markedet stabiliserer seg, og det er helt topp. Byen har greid å tilby nok boliger i en tid hvor næringslivet går godt og folk flytter til. Det er veldig bra, og jeg håper inderlig ikke forlater politikken sin fordi om prisene nå justeres, sier Jæger.

Ros

Han roser politikere i Kristiansand og kommune rundt for å ha satset på tomteutvikling. I årevis har både Kristiansand og kommune rundt hatt som mål å få nye boligområder og tomteprosjekter ut i markedet - for å få stoppet prisgaloppen.

— I år bygges 28.000 boliger i Norge. Det burde vært 38.000. Langt flere kommuner må gjøre som Kristiansand, få ut tomter i markedet. Ofte tar det fem, ti år å få et tomteområde ferdig. Når områdene ligger klare, står utbyggerne klare til å realisere prosjektene når markedet er der, sier Jæger.

Hans håp er boligpriser som øker bitte litt mer enn konsumprisindeks.

— Høy prisvekst kan sikkert noen av mine medlemmer tjene ekstra på. Men for samfunnet totalt sett, og utbyggerne, er det beste et marked hvor etablerere har råd til å skaffe sin egen bolig. Prisveksten vi har sett, skaper sosiale skiller, lønnspress og lånepress, og vi risikerer en generasjon som ikke har sjanse til å ta del i boligformuen. Noe av suksessen i Norge etter krigen har vært at de fleste har hatt råd til egen bolig, sier Jæger.

Kritisk til kapitalkrav

Han er spesielt kritisk til finanstilsynets krav om 15 prosent egenkapital, som har tror vil føre til at mange aldri kommer seg inn på boligmarkedet. Løsningen er, mener Jæger, flere boliger i markedet. Da blir prisnivået fornuftig og gjeldsnivået fornuftig. — Du synes ikke synd på dem som må selge til lavere pris da?

— Nei. Vi må vekk fra bolig som et rent investeringsprosjekt, slik bankenes utlånspolitikk har pushet mange til å satse på. Folk skal kjøpe bolig for å bo. I et balansert marked får man heller ikke bobler som sprekker - som er mye verre for boligeierne, sier Jæger, som er ute etter et balansert marked for flest mulig. Der mener han Sørlandet nå viser vei.

SKRYTER: Per Jæger, adm.dir i Byggeprodusentenes Forening skryter av politikerne i Kristiansand-regionen etter boligprisfall på 1,8 prosent. Foto: Johnny Syversen