AGDER: Jon P. Knudsen er samfunnsforsker ved UiA og Fædrelandsvennens valgekspert. Frank Aarebrot er valgforsker ved Universitetet i Bergen (UiB) og Helge Røed er valgekspert og politisk analytiker tilknyttet Agderforskning.

Peter S. Gitmark (H)

Aktuell som: Bistandsminister

Peter S. Gitmark (H) Foto: Vegard Damsgaard

Jon P. Knudsen: Dette kandidaturet må nesten materialisere seg dersom det skal være noe mer å si. Det har vært snakket mye om Gitmark som bistandsminister i media, og han er det sikreste kortet fra Sørlandet. Frank Aarebrot: Han har jeg aldri hørt om. Men det er alltid en eller to overraskelser i en regjering, noen som ingen nesten har hørt om.

Helge Røed: Han er veldig aktuell som bistandsminister, men det har vært signaler om at det departementet kan bli fjernet. Det er bistand som er hans spesialområde, men han kan være aktuell som statssekretær i andre sammenhenger også.

John G. Bernander (H)

Aktuell som: Næringsminister

John G. Bernander (H) Foto: Torstein Øen

Jon P. Knudsen: Han er en politisk nestor, og har hatt lederverv både i privat og i offentlig sektor. Og han er ledig på torget. Han kan ta mange poster og stillinger, blant annet næringsminister. Frank Aarebrot: Han var NRK-sjef, NHO-direktør og fremtredende i rikspolitikken.En klar kandidat som næringsminister, men har nok ikke tyngde til å bli finansminister.

Helge Røed: Han er en senior, og med sin bakgrunn kan han fylle mange posisjoner. Jeg er likevel usikker, for han tilhører en annen generasjon. Det må være en helt sentral posisjon.

Dagrun Eriksen (KrF)

Aktuell som: Barne— og likestillingsminister

Dagrun Eriksen (KrF) Foto: Mona Høvset

Jon P. Knudsen: Hennes kandidatur har vært spekulert mye i både på Sørlandet og i Oslo. Hun har lang fartstid i partiet og på Stortinget. Dersom KrF får makt, vil de nok føre henne fram. Det blir også interessant dersom Hans Fredrik Grøvan stemmes inn fra Vest-Agder, som hun ikke har et godt forhold til. Frank Aarebrot: Hun ble kastet i Kristiansand, men kan bli statsråd. Kanskje akkurat fordi hun ble kastet lokalt, så vil Knut Arild Hareide sende et signal om at man ikke skal utfordre partiledelsen. Det hadde jeg gjort. Hun kan ta Barne— og familiedepartementet, dersom ikke Hareide tar den. I så fall er bistandsminister en mulighet for henne.

Helge Røed: Hun er nestleder i partiet, og jeg tenker barne- og likestillingsminister som en god mulighet for henne.

Hans Antonsen (V)

Aktuell som: Flere poster i ny regjering

Hans Antonsen (V) Foto: Sondre Steen Holvik

Jon P. Knudsen: Han var tidligere statssekretær for Lars Sponheim, og kjenner rikspolitikken godt. Antonsen er en allrounder, og kan bekle mange ulike poster. Han kan for eksempel være på Statsministerens kontor, som Erna Solberg har sagt at skal rustes opp. Frank Aarebrot: Han har jeg ikke hørt om. Er han populær i begge Agder-fylkene? I så fall kan han ha en sjanse.

Helge Røed: Han er sentral i partiet, og sånn sett aktuell. Det avhenger av hvor sterkt Venstre blir.

Andre aktuelle

Jon P. Knudsen: For Høyre er Tine Sundtoft, fylkesrådmann i Vest-Agder, en kandidat til kommunalminister. Hun har bakgrunn fra Høyre, og har vært i stortingsgruppa. Hun var også sentral i Unge Høyre.

Helene Fladmark (V), leder av Eyde-nettverket, er en mulig statssekretær i Næringsdepartementet.

For Frp kan kanskje Tor S. Utsogn fra Kristiansand hankes inn. Han appellerer til konservative kristne, og er KrF og Frp i samme regjering, kan han hentes fram, selv om han har sagt at han ikke ønsker å være i rikspolitikken.

Fra KrF må også Kjell Ingolf Ropstad nevnes. Han har fått en posisjon i egen gruppe, er et rikspolitisk talent, og kan være aktuell for en rolle som statssekretær eller statsråd.

Frank Aarebrot: Grete Faremo (Ap) er vel aktuell i en ny regjering, hvis hun vil. Dere regner vel henne til Sørlandet, selv om hun har bodd mesteparten av livet sitt i Oslo.

Helge Røed: Tine Sundtoft er en allrounder, og en mulig kommunalminister. Svakheten er at hun har vært ute av politikken i en del år, og med en stor kommunereform så er det behov for godt politisk håndverk. Men hun har nok opprettholdt kontakten med Høyre-ledelsen.

Ansgar Gabrielsen kan komme på banen, men hans tid kan være ute, spesielt med sitt yrkesvalg i kommunikasjonsbransjen.

Kjell Ingolf Ropstad kan også være aktuell. Han er sentral i paritet, litt ung, men et talent.