KRISTIANSAND: En 20 år gammel mann er i Kristiansand tingrett dømt til tvungen psykisk helsevern for forsøk på overlagt drap.

Utstyrt med en kniv som var formet som en pilspiss, angrep han en bartender på utestedet Midnight Café i Vestre Strandgate i Kristiansand bakfra og forsøkte å kutte ham i halsen.

Offeret rakk imidlertid å beskytte seg med armen, slik at kniven traff haken.

Deretter ble det en slåsskamp mellom de to, og 20-åringen stakk bartenderen enda en gang før han mistet kniven. Etterpå fortsatte han å slå med hendene inntil bartenderen fikk hjelp av kollegaer.

«Skulle tatt ham mer»

De måtte til slutt bruke to sett med håndjern for å få kontroll på knivmannen, ifølge dommen.

Underveis til arresten spurte han en av polititjenestemennene om offeret måtte sy. Da han fikk bekreftende svar, uttalte 20-åringen at han «skulle tatt ham mer». I politiavhør dagen etterpå sa kristiansanderen at han «burde ha drept ham», ifølge dommen.

Hendelsen fant sted i 23-tiden lørdag 1. desember i fjor. Flere dager i forveien hadde 20-åringen vært innom utestedet og kikket seg rundt, samtidig som han spurte når bartenderen kom på jobb.

Mannen skal ha vært oppbrakt over at bartenderen et par år tidligere hadde hatt kontakt med eks-kjæresten hans. Han hadde også sendt SMS et par måneder i forveien for å spørre om forholdet, og fått svar tilbake at det ikke var noe mellom dem.

Psykotisk

I tingretten forklarte 20-åringen at han ville skade bartenderen litt, og at han ville «stikke ham med kniv» eller «lage et par arr på ham i skinnet». Han erklærte seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen på overlagt drapsforsøk.

Retten fant ikke dette troverdig, og mener det er bevist at 20-åringen hadde til hensikt å drepe den 21 år gamle bartenderen.

«Måten tiltalte angrep og stakk fornærmede på med kniven, viser at formålet med handlingen var noe mer enn at han bare skulle gi fornærmede et arr. Han angrep bakfra, uten at fornærmede fikk noe forvarsel. Han stakk raskt. Han stakk mot hode og halsregionen. Det var fornærmedes avvergende armbevegelse som endret knivbanen, som var årsaken til at skaden på fornærmede ikke ble større eller fatal», heter det i dommen.

20-åringen ble av sakkyndige erklært psykotisk på gjerningstidspunktet, og ifølge rapporten deres har mannen en alvorlig psykisk lidelse i form av paranoid schizofreni.

Vil verne samfunnet

Ifølge tingretten anses han fortsatt som psykotisk

«Han har fortsatt ingen dypere forståelse for at det han har gjort er galt», heter det i dommen.

Retten mener også at dersom 20-åringen på ny skulle føle seg forurettet, kanskje bare av en bagatell, er det en nærliggende fare for at han igjen vil kunne begå en alvorlig voldsforbrytelse. Tingretten mener det er nødvendig med tvungen psykisk helsevern for å verne samfunnet, og påpeker at det er særlig mannens manglende sykdomsinnsikt som tilsier dette.

20-åringen er også dømt til å betale oppreisning på 50.000 kroner, samt erstatning for legeutgifter på 1236 kroner. Bartenderen ble påført et dypt bueformet kytt på tre centimeter, som ble sydd på legevakten med ni sting. Han fikk også betydelige psykiske problemer, og er fortsatt sykemeldt, ifølge dommen.

Den tiltalte fikk også inndratt 19 kniver og to sverd.