Skrinet skal stå i det nye publikumsbygget ved den kjente forfatterens hjem i Lillehammer.

Blant gjestene under grunnsteinsnedleggelsen var også Sigrid Undsets 88 år gamle niese, Sigrid Braatøy og hennes sønn og svigerdatter. Sigrid Braatøy var bare to år gammel første gang hun kom til Bjerkebæk i 1919, og var en hyppig gjest hos sin kjære tante helt fram til hennes død i 1949. – Jeg kjenner dette huset og hagen ut og inn, og det er fantastisk å se hvor fint og nennsomt eiendommen er restaurert, helt i min tantes ånd. Hun ønsket jo ikke å gjøre eiendommen til noe museum, men nå blir det jo det – heldigvis. Dette er virkelig en stor dag for meg, sier Braatøy til NTB.

Nytt publikumsbygg

Til høsten står det nye publikumsbygget på Bjerkebæk ferdig. Bjerkebæk var Sigrid Undsets hjem fra 1919 til hun døde i 1949. Her hadde hun det meste av sin litterære produksjon. Arbeidene med å restaurere og innrede husene slik de var på Undsets tid ble påbegynt i 1997 og pågår fremdeles.

Det nye publikumsbygget skal stå ferdig i september. Men den offisielle åpningen skjer først 20. mai neste år.

– Det er på 125-årsdagen for Sigrid Undsets fødsel og 100 etter at hun utga sin første bok, «Fru Marta Oulie», sier direktør ved Maihaugen, Ågot Gammersvik, til NTB.

Under krigen, mens Sigrid Undset oppholdt seg i USA, var Bjerkebæk okkupert av tyskerne. Med egne midler og sterk vilje fikk hun huset på fote igjen etter krigen.

Det er arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk som har tegnet publikumsbygget som har fått navnet «Guds skjønne døtre» etter et essay Sigrid Undset skrev under oppholdet i USA. Miljøbygg står for byggingen av det spesielle huset, som blant annet skal inneholde servicerom for publikum, utstillinger og kafé.

Museum

Når det nye publikumsbygget står ferdig, vil Bjerkebæk bli museum som forvaltes av Maihaugen, på samme måte som Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad.

Byggingen av nytt publikumsbygg på Bjerkebæk startet i januar.

Nybygget ligger like ovenfor Bjerkebæk med inngang fra en gruslagt plass mot Sigrid Undsets vei. Gjennom en stor glassvegg kan publikum se de fredete bygningene og hagen på Bjerkebæk som får ligge mest mulig urørt.

Grunnsteinskrinet, som dronningen la et glasslokk over, får plass i publikumsbyggets stille rom, der det vil bli godt synlig gjennom glass i gulvet.

Nybygget er kostnadsberegnet til 14 millioner kroner, hvorav staten ved Kulturdepartementet har tatt godt og vel halvparten av regningen.