MANDAL: — Dette frigjør enormt med plass for resten av kommunens idrettshaller. Kanskje betyr dette at vi får tilbake bedriftsidretten, sier Stig Lindland, leder av Mandal idrettsråd og samtidig leder av byggekomiteen av Holumshallen.

Holumshallen er på 2300 kvadratmeter. Storhallen i bygget er på 45x25 meter og dermed større enn storhallen i Mandalshallen. Skytterlaget vil, når dette tilbygget er ferdig, ha ti baner å skyte i.

Det blir plass til 300 personer på tribunen. Her er god plass til rullestolbrukere. Foto: Jarle R. Martinsen

Her er et eget rom til arrangementer og møter, og like ved et eget treningsrom. Det er fire garderober pluss egen dommer— og lærergarderobe. - Og en tribune med plass til 300 personer, sier Lindland.

To planer tidligere

I flere tiår har det vært et stort ønske fra bygdefolket å få en egen idrettshall i Holum. Det er blitt lagt ned utallige antall kilometer for å kjøre idrettsglade barn og unge til Mandalshallen eller andre gymsaler.

Vårt idrettslag har hatt seks lokasjoner for sin virksomhet

— Vårt idrettslag har hatt seks lokasjoner for sin virksomhet. Det har vært slitsomt for oss alle, sier leder for Holum Idrettslag, Rolf Helge Andersen.

Holumshallen er på 2300 kvadratmeter. Tilbygget foran er skytterlaget sitt med totalt ti baner. Foto: Jarle R. Martinsen

Helt tilbake til 1980 ble det for første gang laget en skikkelig prosess for å bygge en stålhall. Det ble det ikke noe av. Men på 1990-tallet ble det brukt mye penger og ikke minst tid på å prosjektere en fjellhall.Saken kom helt til bystyret der politikerne satte fjellhallen opp mot en ny hall i Mandalshallen. Og da gikk Mandalshallen av med seieren.

— Det var et hardt slag for vi som bor her. Men så brukte vi energien og pengene vi hadde til å bygge nytt klubbhus, forteller Lindland.

Fart på sakene

Igjen ble det fart på planene i 2010. Da ønsket bygda og idrettslaget å bygge hallen med eller uten kommunens hjelp.

Dette er skyttebanen med totalt ti baner. Dette blir ferdig senere i vår. Foto: Jarle R. Martinsen

— Med dugnad, sponsorer og lånte midler var vi villig til å gjøre alt for å få opp hallen, selv om det hadde betydd at vi satte oss i evig gjeld, sier Andersen.Lenge så det ut til å bli nettopp slik: Idrettslaget skulle bygge hallen og så skulle kommunen leie. Men i februar i fjor snudde bystyret og bestemte at kommunen likevel skulle bygge, blant annet for å være garantert å få all momsrefusjon fra staten - noe idrettslaget ikke var sikre på å få.

Utallige dugnadstimer

Nå står hallen der og skal offisielt åpnes om noen uker. 33,5 millioner har det kostet å sette den opp. Av dette vil 12 millioner kroner bli dekket av tippemidler og kommunen vil få igjen seks millioner kroner i momsrefusjon.

Dette rommet er til bruk til bygdefolkets arrangementer av alle slag. Tidligere har gjerne gymsalen på skolen vært i bruk til slikt, nå blir det her. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det har jeg selvsagt gjort på dugnad, sier han og vet ikke hvor mye bygdefolket har lagt ned i antall dugnadstimer. Men det er masse, masse. For eksempel var det de som gikk inn og klargjorde tomta før bygging. De har malt, rydde, vasket og masse mer, sier Håkon Stusvik, som har sittet i byggekomiteen fra idrettslagets side. - En dugnad målt i kroner verdt millioner av kroner, sier Stusvik.

Selve idrettsparken, som skal erstatte grusfotballbanen og kasteanlegget, vil ikke bli ferdig før 1. juni. Et eget kasteanlegg bak Holumshallen vil da også komme opp.