Prosjektet som nå planlegges kan bety en rekke arbeidsplasser i landsdelen. Det vil bli presentert på en pressekonferanse i Vennesla onsdag morgen.

«Prosjektet har en investeringsramme på mellom fem og ti milliarder kroner de neste ti årene" står det i en pressemelding som ble sendt ut tirsdag.

Ifølge pressemeldingen er det Bjørn Vik, styreleder og eier i Bulk Eiendom, som skal presentere planene.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, skal datasenteret ligge på Støleheia. Her har også Statnett sin transformatorstasjon og senteret vil dermed ha rikelig tilgang til elektrisitet.

Skryt

Selv om de er tilbakeholdne med informasjon nå, er prosjektet beskrevet på firmaets Infragreens hjemmeside. Infragreen har vært Bulk Eiendoms partner på lignende prosjektet andre steder i Norge.

Her står det at området det er snakk om, kan være klart for bygging i løpet av tre måneder.

Her står det også at god tilgang til elektrisk kraft og gode forbindelser med fiber gjør området svært godt egnet for datasentre.

Selv om de ikke nevner noe navn, er kartkoordinatene oppgitt. Og de viser altså at senteret skal ligge på Støleheia.

Støleheia er regulert som regionalt næringsareal.

Datasentre

Bulk Eiendom har etablert en rekke næringseiendommer på Østlandet. Ifølge firmaets egen hjemmeside, har de investert for tre milliarder i området mellom Moss — Gardermoen. Selskapet hadde et overskudd før skatt på 7,9 millioner i 2013 og har 14 ansatte.

Bulk Eiendom har lenge interessert seg for å etablere datasentre i Norge.

Bladet Computerworld skrev for to år siden at Bulk og Infragreen AS vurderte å bygge datasentre på tre steder i Norge: Langhus ved Vinterbro, Herøya ved Porsgrunn og Saugbruks ved Halden.

Alle disse er industriområder der infrastrukturen ligger til rette for slike senter. Disse utbyggingene ble det likevel ikke noe av.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, mente Bulk Eiendom at Agder var bedre egnet.

Milliardbutikk

Agder har flere ganger blitt trukket fram som godt egnet for datasentre. Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har jobbet for å legge vilkårene til rette for at slike sentre kan etablere seg i Norge.

— Disse sentrene er avhengige av overskuddskraft og vi produserer mye kraft i landsdelen. På Sørlandet har vi også tilgang til fiber og mulighet til å overføre data til kontinentet. Vi ligger også rett plassert nært kontinentet, sier Ropstad som ikke kjenner til planene som skal presenteres onsdag.

— Men om vi sammenligner med etablering av Facebook i Sverige, er det snakk om flere hundre arbeidsplasser. Både kompetansearbeidsplasser og andre arbeidsplasser. Det kan dreie seg om milliarder av kroner i verdiskaping, sier Ropstad.

Informert

Både ordfører Torhild Bransdal og næringssjef Torgeir Haugaa er godt kjent med planene som Bulk Eiendom har.

Tirsdag ville ingen av de si noe til Fædrelandsvennen om planene. De vil vente til etter onsdagens pressekonferanse.