Ved hjelp av denne radioen skal helsepersonell gi raskere og bedre hjelp til sørlendinger som har vært utsatt for ulykker eller akutt sykdom. Bak fra venstre sitter prosjektleder for lokalt nødnett, Øyvind Haarr i Kristiansand kommune, Amk-sjef Ole Kristian Skomedal fra Sørlandet sykehus og områdeinstruktør Lars Jenssen. Foto: Torstein Øen
Dette er radioen som kan redde liv og begrense skader på sørlendinger i ulykker eller sykdom. Foto: Torstein Øen
Nesten 1200 helsearbeidere har fått opplæring i bruk av det nye nødnettet. Bak fra venstre sitter prosjektleder for lokalt nødnett, Øyvind Haarr i Kristiansand kommune, Amk-sjef Ole Kristian Skomedal fra Sørlandet sykehus og områdeinstruktør Lars Jenssen. Foto: Torstein Øen

— Det blir tryggere for sørlendingene etter 22. oktober, sier leder for Amk-sentralen ved Sørlandet sykehus, Ole Kristian Skomedal. Han får bifallende nikk fra Øyvind Haarr fra Kristiansand kommune, som er prosjektleder for lokalt nødnett og områdeinstruktør og ambulansearbeider Lars Jenssen.

Tirsdag konstaterte de at de siste av nesten 1200 sykepleiere, ambulansepersonell og leger fra hele Sørlandet ble kurset i bruk av det nye nettet i Nav-bygget Gyldengården i Kristiansand.

Alle på samme nett

Fra klokka 12 den 22. oktober vil både politi, brannvesen, ambulansetjenesten, fastlegene, sykehuset, psykiatrien og senere jordmødre og hjemmetjenesten i kommunene kunne snakke sammen på samme nett. Fram til nå har alle hatt hvert sitt nett.

— Hvis du er utsatt for en trafikkulykke, kan nå ambulansepersonellet kontakte hvem det måtte være for å få råd om riktig behandling så tidlig som mulig, forteller Skomedal.

Kryptert

Nettverket er kryptert slik at ingen andre enn relevant helsepersonell kan høre hva som sies. Dermed kan taushetsbelagte opplysninger utveksles og diskuteres, uten frykt for at uvedkommende skal få tilgang på dem.

— I det gamle nettet måtte vi være forsiktige med hva vi sa fordi vi aldri visste om uvedkommende lyttet, forteller Jenssen. Det betød risiko for at pasienten ikke fikk fullgod behandling.

Samarbeid

Kommunene på Sørlandet og Sørlandet sykehus har samarbeidet om kursopplegget for det nye nettet. Dermed kan alle det samme, og er enige om prosedyrer, noe som også forenkler og forbedrer fastsettelse av diagnoser og behandling, opplyser Haarr.

— Samarbeidet om nødnettet har knyttet kommunehelsetjenesten og sykehuset tettere sammen, og det er svært positivt, sier Haarr.

Ikke minst ute i Agders distrikter, med lang vei til sykehuset eller legevakt, vil nødnettet bli nyttig både for pasienter og helsepersonell. Ikke minst for fødende kvinner på vei til sykehuset.

Først i Agder

Agder er det første stedet hvor alle de offentlige etatene aktiverer nødnettet samtidig. 45 ambulanser har fått montert kommunikasjonsradioen, det samme har alle brann- og politibiler. Jenssen understreker at det ikke blir sånn at politiet hører hva sykehuset sier, eller at legevakten hører hva kommunens hjemmetjeneste snakker om:

— Vi oppretter samtalegrupper som ikke kan avlyttes av andre, sier Jenssen.

På samtlige legevakter ute i distriktene blir det nå montert nye kommunikasjonsradioer. I Kristiansand blir det legevakten som har beredskapen.

Dekning

— Hvordan er dekningen?

— Målet er 100 prosent av befolkningen og 80 prosent av landarealet på landsbasis. Vi har sjekket på Sørlandet, og det fins tunneler og enkelte områder uten dekning. Men dette kan vi kompensere enten ved å sette opp flere master, eller med såkalt «gateway»-teknologi, sier Skomedal.

I tillegg til akutte hendelser, vil dette nettet etterhvert også kunne brukes for eksempel av kommunens hjemmetjeneste. Hvis det oppstår medisinske problemer for hjemmehjelperen på besøk hos en bruker, kan spørsmålene raskt besvares via nødnettet til eksperter på området.