— Resultater. Det er det som skaper engasjement. For å oppnå resultater må du jobbe med mange ting. Jeg gleder meg til å være med på å bidra til det, sier Steinar Pedersen.

Fikk telefon

Den nye Start-treneren har nettopp kommet tilbake fra en kort julefeiring på Bortelid. Sammen med faren, Erik, sitter han tilbakelent i en sofa i fjerde etasje på Sparebanken Sør Arena.

Det er Pedersens nye arbeidssted de neste tre årene.

— Jeg fikk en telefon fra Even Brandsdal like før jul om at «hvis vi gjør sånn og sånn, så kan ting løses». Da ble jeg glad, sier Pedersen.

Stående på utsiden

40-åringen hadde to år igjen av kontrakten med Jerv. Start ville ha ham «tilbake». Tautrekkingen ble langdryg og fikk god spalteplass i sørlandske mediehus.

Det endte med at Start betalte en kompensasjon til Jerv for å løse Pedersen ut av kontrakten.

— I den siste fasen før det gikk i orden følte jeg at jeg ble stående på utsiden, uten noen form for kontroll og påvirkningsmulighet, sier Pedersen.

Vil ikke trekke fram navn

1. januar begynner han i ny jobb på gamle tomter. I disse brettspilltider er det fristende å si at Steinar Pedersen har rykket tilbake til Start.

— Jeg er glad for at jeg har opplevd andre klubber og andre kulturer når jeg nå begynner som trener i moderklubben. Gjennom mine 19 år som spiller, kom jeg i kontakt med 27 forskjellige hovedtrenere pluss assistenter. Jeg har jobbet med utrolig mange flinke folk. Noen har gjort mer inntrykk enn andre.

— Hvilke trenere har hatt størst innflytelse på deg?

Steinar Pedersen kommer til å være i fokus når alvoret starter på Sparebanken Sør Arena om tre måneder. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Jeg har ikke lyst til å trekke fram noen navn...- Hvorfor ikke?

— Jeg er opptatt av å skape min egen identitet som trener. Hvis du trekker fram navn i en sammenheng som dette, vil du lett bli målt opp mot vedkommende. Det er jeg ikke interessert i, sier Pedersen.

Ikke tilfeldig

Som spiller var Steinar Pedersen den plasseringssikre forsvarsspilleren som evnet å tilpasse seg forskjellige spillestiler og arbeidsoppgaver. Mange opplevde det som et kvantesprang da han ble solgt fra Start til den europeiske storklubben Borussia Dortmund i 1996. — Jeg kom til en klubb med sju-åtte nybakte europamestre. Det var da jeg skjønte at det ikke er tilfeldig at de beste er best. De som trente best var også best, sier Pedersen.

Samhold

40-åringen har med seg en bred ballast når det gjelder hva som kreves for å lykkes. Han er tydelig på at gode spillere ikke er nok for å lykkes. Spillerne må ønske å lykkes sammen .

— De beste lagene jeg har spilt på, har vært preget av godt samhold. Ikke sånn at man besøker hverandre på fritiden, men at man har en forståelse av at vi jobber for hverandre. Man må glede seg til å gå på trening. I tillegg må det ligge i bunn at vi stiller krav til hverandre. Samhold uten krav er døden, sier Pedersen.

Så legger han merke til at sitatet blir skrevet på blokka og legger kjapt til.

— Døden og døden. Det er i alle fall ikke godt nok hvis en skal prestere.

Jeg tror det er mye uforløst i den gruppa. Alle vet hvordan 2015 har vært for Starts del.

Forsiktig

Steinar Pedersen er forsiktig med å bruke store ord. Han ønsker minst mulig fokus på seg selv og mest mulig fokus på arbeidet. 40-åringen er ikke den som står i Markens gate og utbasunerer hvor mange poeng Start skal kapre i 2016 eller hvordan laget skal spille seg inn i sørlendingenes hjerter.

— Heller bra gjort enn bra sagt, kommer det kjapt fra sofaen.

— Hvor mye tid kommer du til å legge ned i trenerjobben?

— Det blir vel en 37,5 timers arbeidsuke, sier han og ser bort på faren.

Mye uforløst

Begge sprekker opp i et smil som går over i en kjapp latter. Ord som 24/7 og 100 prosent dukker opp. For Steinar Pedersen er trenerjobben en livsstil.

Familien er inneforstått med at jobben kommer til å ta tid.

Selv om faren holdt seg unna treningsfeltet da Steinar Pedersen trente Jerv, har de to hele tiden hatt en tett dialog. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Jeg er opptatt av å gi ett hundre prosent av meg selv. Jeg forventer at det gis tilbake. Jeg ønsker å skape tydelige roller. Jeg mener det er viktig å forstå hvordan vi får til det vi øver på. Spillerne må ønske å få maksimalt ut av seg selv. Å finne driveren i seg selv. Det handler om typer og karakter, sier Pedersen.

Jeg sa at Steinar måtte komme seg ut og stå på egne ben. Vi har hatt en tett dialog underveis, men jeg har bare sett ham på treningsfeltet én gang.

— Apropos typer: Zlatko Tripic er kanskje en aktuell spiller å hente tilbake? Sondre Tronstad? Har du vært i kontakt allerede?

— Jeg har ikke det. For meg handler det først om å få oversikt over spillergruppen som er her og hvordan den er satt sammen.

— Enkelte vil mene at det ikke er godt nok og peker på at laget bare samlet 22 poeng denne sesongen.

— Jeg tror det er mye uforløst i den gruppa. Alle vet hvordan 2015 har vært for Starts del. Vi vet hva resultater og utfordrende forutsetninger gjør mentalt med spillerne. 2016 betyr nye, blanke ark. For meg handler det om å få satt sammen en dynamisk velfungerende gruppe, sier Pedersen.

Faren blir assistent

En av dem som garantert blir med, er 40-åringens far, keepertrener Erik Ruthford Pedersen. Underveis i intervjuet har han sittet ganske så stille. Blir det rart for en 69-åring med over 40 års fartstid i Start å få sønnen som sjef?

Erik Ruthford Pedersen (i bakgrunnen) er tydelig på at det er sønnen som er sjefen når Steinar begynner i jobben etter nyttår. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Min rolle er klart definert. Jeg er hans assistent og en del av et team, sier Erik Ruthford Pedersen.Faren er stolt av det sønnen har utrettet i Grimstad hvor han tok et nyopprykket 2. divisjonslag til eliteseriekvalifisering på to år.

— Jeg sa at Steinar måtte komme seg ut og stå på egne ben. Vi har hatt en tett dialog underveis, men jeg har bare sett ham på treningsfeltet én gang. Han har fått være i fred, smiler faren.

Sønnen nikker og legger til.

— Det blir kjempebra å jobbe sammen. Og så håper jeg det ikke er et tema lenger når vi møtes til den første treningen 4. januar, sier Steinar Pedersen.