— Urettferdig er jo et mildt uttrykk, mener hytteeier Tor Torkelsen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Alle som eier bygg i Mandal må for første gang ut med eiendomsskatt denne høsten. Men de med fritidseiendom har fått en helt annen og mye høyere takst enn fastboende. For Torkelsens vedkommende må han betale 6200 kroner i eiendomsskatt.

Urettferdig er jo et mildt uttrykk

Hadde han derimot blitt taksert som en fastboende, hadde hans skatt blitt på 1850 kroner i året.

Bruker ligningsverdien

Årsaken er at kommunen bruker ligningsverdien på de fastboende sine boliger når taksten skal fastsettes. Den er som kjent langt lavere enn om man skulle satt den reelle verdien på boligene.

Men det er det kommunen gjør når det gjelder hyttene. Her har det gått takstfolk rundt og verdifastsatt hyttene ut fra hva de reelt er verdt om de ble solgt på det åpne markedet.

Koster kommunen ingenting

Torkelsen og hans familie har hatt hytte på Høksås siden 1988. Han har gradvis oppgradert bygget og det er nå på rundt 100 kvadratmeter.

— Hit ut er det verken brøyting, gatebelysning, kommunal vann eller kloakk. Vi koster altså ikke kommunen noe som helst, likevel skal vi straffes med å betale tre ganger høyere eiendomsskatt, sier han oppgitt.

Øker

Neste år økes promillesatsen på eiendomsskatten fra to til tre. Da må han ut med 9000 kroner - over 6000 kroner mer enn om han hadde betalt slik lokalbefolkningen gjør.

— Det er mye penger for en pensjonist som meg, sier han.

Han er ikke alene om å reagere. Håkon Glestad, også han bosatt i Stavanger, har hytte i Harkmark. Også han er rasende.

— En slik forskjellsbehandling går bare ikke an. Heretter nekter jeg å kjøpe varer og tjenester i Mandal, sier han.Han forteller at han hadde tenkt å kjøpe en bilhenger lokalt, den tanken har han nå droppet.

Ordføreren: - Ikke noe valg

Ordfører Tore Askildsen sier at det er eiendomsskatteloven som gir et slikt utslag som dette for hytteeierne.

— Bystyret bestemte at vi i forhold til boligene til fastboende skal bruke ligningsverdien som står oppgitt i selvangivelsen for å fastslå eiendomsskatten. Det gir oss en mye enklere, sikrere, rimeligereog raskere måte å fastslå eiendomsskatten for disse boligene. Samtidig vil det gi færre klager ettersom ligningsverdien er basert på huseiernes egne opplysninger om husets areal, sier Askildsen.

Derimot sier loven at i forhold til fritidseiendommer og boliger på landsbrukseiendommer skal man benytte markedstaksten. Denne taksten har kommunen kommet fram til ved å vurdere fritidseiendommens størrelse, standard og beliggenhet.

Jeg kan forstå at hytteeiere kan oppleve de to ulike måtene å vurdere eiendomsskatten som urettferdig

— Jeg kan forstå at hytteeiere kan oppleve de to ulike måtene å vurdere eiendomsskatten som urettferdig, men vi er altså låst i forhold til lovverket, sier Askildsen.

Omlag 100 klager

Han sier for øvrig at det har kommet inn omlag 100 klager på eiendomsskatten.

— De aller fleste klagene dreier seg om mindre tekniske spørsmål. Vi vurderer dette som lite og er så langt godt fornøyde med den jobben som er gjort, sier Askildsen.