Kosthold. Jeg har mye av det og i mange varianter. Vi skulle registrere dette i 4 dager sammen med aktivitetsnivå og levere det inn til kritisk granskning av SuperErnæringsEkspert-Monica.

Ungene visste ikke at jeg var blitt med i Sprek-prosjektet og trodde jeg var satt på kur av fruen da jeg iherdig noterte under hvert måltid. Dessverre ble lista så veldig lang at jeg måtte bruke registreringsskjema for 2 dager pr. dag…

Sprek-bloggen - Tjemsland.jpg

— Nå jukser du ikke!

Jeg fikk forhåndskjeft av en kamerat som trodde jeg ville sminke lista og droppe alle usunnheter i de 4 dagene. Men hvordan kunne jeg det? Vi snakker om helg og Sankthans, og da er det jo umulig å unngå «noko attåt». Så jeg skrev så blekket sprutet.

Vi skulle også føre opp aktivitetsliste, men den ble merkelig nok mye kortere enn den andre lista. Snodige greier.

Jeg hadde derfor svært bange anelser da vi skulle få en tilbakemelding på fråtsingen. Heldigvis er godeste Monica både snill og grei (og sikkert litt lur også), så blikket var rettet på det som var bra (først) og deretter på hva som måtte eller kunne justeres. Det var også et helt annen fokus på hvorfor vi stapper i oss kalorier samt hva som egentlig er poenget med det.

Og ikke glem 5 om dagen, eller som jeg fikk det oppsummert i mitt tilfelle, 0-1 om dagen.

I tillegg er det jo slik at vi nå bryter ned kroppen med alt trenings-surret og derfor må huske på å fylle opp riktig lager etter hver trening. Så jeg gauler ned banan og sjokomelk etter hver økt og føler meg ekstremt sunn, men dessverre ikke særlig sprek.

Jeg kikker på grovhetsfaktoren på brød og rister stygt på hodet over alle produsentene som lurer seg på 51% grovhet for å kunne smykke seg med 3 av 4 kakestykker på grovhetsskalaen.

Ekstra-lettmelken (med Vitamin-D !) går unna mens jeg jakter på grønne saker til middagen, må huske tallerkenmodellen veit du; en tredel grønt, en tredel mat og en tredel potatis/ris/whatever.

Så, hjelper det ?

Well, dette er jo ikke noe slanke-slanke-sprek prosjekt, men heller bare-bare-sprek (eller forhåpentligvis-nesten-kanskje-muligens-eventuelt-sprek i mitt tilfelle)-prosjekt.

Man kan dessverre ikke bli sprek av å slutte å spise karbo-bomber, sukkerlake eller chips, men man kan bli mindre usunn. Skulle for så vidt ønske at naturens lover kunne vært vridd litt slik at det kunne vært no-chips = mega-sprek, men det får jeg ikke gehør for.

Så jeg kan nok ikke skryte på meg at det går noe lettere i intervallene, men vekta påstår at det er mindre mengder som skal forflyttes. Men om du lurer, så er det fortsatt 3 tall og ikke 2 på antall kilo.

Sveins sprekregel nr. 4: «Du blir ikke sprek av å spise sunt, men det hjelper å ha mindre flesk å drasse på.»