Laksesesongen forlenges i Otra, Mandalselva og Tovdalselva. Utvidelsen kommer som følge av tørr, varm sommer, som sammen med lav vannføring har gitt dårlige fangstforhold i elvene.

— I slutten av juli hvert år, er det midtsommerevaluering i lakseelvene for å vurdere om det er behov for justeringer i fiskereglene, opplyser fylkesmannen i en melding på egen nettside.

Evalueringen gjøres på bakgrunn av tall på fangst, fangstforhold og gytebestandsmål.

— Årets midtsesongsevaluering viser at fangster så langt er de laveste siden 2010, fortsetter meldingen.

Spesielt lave er tallene i Tovdalselva, Audna, Lygna og Kvina. Fylkesmannen opplyser dog om at til tross for dårlig fangst, så er innsiget av laks til kysten omtrent som normalt.

— Laksen lokkes opp i elvene ved høy vannføring, og med lite vann blir det også lite fisk. Det har vært uvanlig lite nedbør i sommer, og dette slår spesielt hardt ut i de elvene som er mest utsatt for tørke, opplyser fylkesmannen.

I Tovdalselva skal all fisk over 80 centimeter settes ut i sesongforlengelsen, og det oppfordres sterkt til også å gjenutsette all holaks i Mandalselva. Reglene forblir uendret i de andre elvene på Agder.

Til nå har det i 2014 blitt tatt flest laks i Mandalselva like foran Otra. Færrest laks er tatt i Audna.

- Ingen ekstra kostnad

Ivar Bronebakk, leder for otra Laxelag, sier det ikke blir noenekstrakostnad for de som har årskort.

— Vi har gått bort i fra at det er en ekstra avgift nårsesongen forlenges. Vi fikk mye kritikk for det da vi hadde det før. Så detblir ingen ekstra kostnad for de med årskort, mens de med dagskort selvsagt måbetale vanlig takst.

Egentlig varer sesongen til 31.08 men nå er den utsatt med14 dager. Det er først og fremst fordi gytebestandsmålet er oppnådd, sierIvar Bronebakk, leder for Otra Laxelag.

Miljødirektoratet opplyser at gytebestandsmålet fortellernår det er nok gytelaks i elva, og når man kan fiske av et høstbart overskudd.

— I Otra, hvis gytebestandsmålet er oppnådd, kan vi som regel forlenge sesongen, sier Bronebakk.