Høygravide Monica Ximenez Bernal Sanchez (30) kan risikere å måtte betale sykehusregningen selv dersom hun får føde i Norge. Bernal Sanchez har fått avslag på søknaden om familieinnvandring fordi hennes norske ektemann, Thomas Pedersen, tjente for lite i 2015.

Dermed har Utlendningsnemnda (UNE) vedtatt at Bernal Sanchez må være ute av landet innen 22. august — seks dager før termin.

— For rundt tre uker siden sjekket vi med sykehuset for å bekrefte eller avkrefte om jeg må betale for fødselen. Regelverket sier tydelig at dersom jeg ikke har oppholdstillatelse, vil utgiftene bli ganske store. Jeg hadde ikke en gang tenkt på det - jeg har betalt skatt med glede nettopp fordi det gir oss muligheter som gratis fødsel, sier Bernal Sanchez.

- De er våre, og det er riktig å hjelpe dem, sier prest i Oddernes menighet, Frode Fjeldbraaten. Han mener at Monica Sanchez og Thomas Pedersen har havnet i en urettferdig og meningsløs situasjon. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Innsamlingsaksjon

Nå vil Oddernes menighet, som de begge er aktive i, dra i gang en kronerulling for å kunne dekke utgiftene ekteparet står overfor når barnet blir født. På sin Facebook-side har de lagt ut et brev der menighetens medlemmer oppfordres til å støtte paret økonomisk og gjennom bønner.

"Til sist ønsker vi å lage en aksjon for å samle inn penger til dekning av direkte utgifter de har i forbindelse med fødsel og spebarnsstadiet", skriver menigheten på sine nettsider.

— Monica og Thomas er våre, og dette gjør vi fordi det er rett. Det er godt å kunne gjøre noe konkret, og ikke bare sitte og se på, sier prest Frode Fjeldbraaten i Oddernes menighet.

Bernal Sanchez har plikt til å forlate Norge innen 22. august. UNE har fattet vedtaket til tross for at de vet at hun skal ha barn og terminen er satt til 28. august. Bernal og hennes norske ektemann Thomas Pedersen kjemper nå for å unngå utreise. I det minste å få den utsatt. Onsdag var de hos jordmor Christine Hoyer-Sørensen på Strømme helsestasjon for å få dokumentasjon på at det er uforsvarlig å ta flyet til Equador for å føde barnet der. Foto: Sondre Steen Holvik

Annlaug Brekke, økonomisjef ved Sørlandet sykehus, sier at en normal fødsel vil koste totalt 40.000 kroner for selvbetalende pasienter. Halve summen dekker mors kostnader, mens den andre halvdelen dekker barnets kostnader. Dersom far har norske rettigheter, kreves det ingen egenandel for barnets kostnader.

— Jeg kjenner ikke nok til detaljene i denne saken, og kan derfor ikke uttale meg om hvilke rettigheter Bernal Sanchez har, sier Brekke.

Ikke rett på foreldrepenger

Vegard Bø Bahus, som er ekteparets advokat, sier at Sanchez heller ikke har rett på foreldrepenger, engangsstønad eller overgangsstønad, ettersom hennes søknad om oppholdstillatelse er avslått.

— Det er utrolig flott at en menighet viser sosialt engasjement og stiller opp for de som trenger det når det offentlige svikter, men det burde være unødvendig. Her er det snakk om en mor som har jobbet og skattet, og bidratt til fellesskapet, og så vil ikke fellesskapet hjelpe henne, sier Bahus.

Store utgifter

I tillegg til at Sanchez ikke kan motta den statlige stønaden som er knyttet til barnefødsler, kan heller ikke ektemannen søke om foreldrepenger så lenge kona ikke har oppholdstillatelse.

— I tillegg har vi hatt store kostnader knyttet til advokater og søknadspenger. Når vi regner med Monicas tapte arbeidsinntekt fordi hun ikke får jobbe, sammen med tapt stønad og de andre utgiftene, har vi tapt over 300.000 kroner, sier Pedersen.

— Det er ironisk at samtidig som manglende inntekt har lagt grunn for hele saken, hindrer UNE muligheter for inntekt. Den siste tiden har jeg jobbet nesten 120 prosent for å få det til å gå rundt, samtidig som praktiske ting som søknader og advokathjelp tar svært mye tid, sier Pedersen.

Han og Bernal Sanchez er svært takknemlige for at menigheten nå ønsker å hjelpe dem økonomisk.

— Det er veldig flott at folk engasjerer seg. Vi har fått mye støtte fra gode venner, kollegaer og andre støttespillere. Å oppleve en slik støtte varmer, selv om selve prosessen er tung, sier ekteparet.