Tabell2sp.ai

I flere intervjuer den siste uken har riksadvokat Tor-Aksel Busch advart politiet om ensidig jakt på rusmisbrukere. Bakgrunnen er en betydelig økning i anmeldelsene av mindre alvorlig narkotikakriminalitet.

— Politiet skal ikke løpe etter slitne narkomane for å pynte på oppklaringstallene sine. Jeg skjønner at det er fristende for å gi inntrykk av rask saksbehandling og å øke oppklaringsprosenten, sa riksadvokaten til Dagsavisen mandag.

Han har poengtert at narkotikakrim i hovedsak avdekkes av politiet selv, og at antall saker avspeiler politiets prioriteringer.

- Jobber forebyggende

Riksadvokat Tor-Aksel Busch advarer Foto: Aas, Erlend

Agder er et av fire politidistrikt med en stor økning i narkotikasaker i fjor. Nesten alle gjaldt brukere og mindre omsetning. Narkotika hadde en oppklaringsprosent på 89,2 prosent, noe som hevet snittet med 12,7 prosentpoeng i 2013.— Vi løper ikke etter slitne narkomane, som riksadvokaten har brukt som et uttrykk. Vi jobber i det forebyggende sporet, der vi har ment at vi måtte skjerpe oss i forhold til innsatsen i 2011 og 2012. Skal vi jobbe forebyggende, må vi også slå ned på ulovlig bruk av narkotika, sier kriminalsjef Arne Pedersen i Agder.

— I tillegg er det slik at vi går på dem som driver med enklere omsetning av narkotika for å få mulighet til å gå mot apparatet bak, pluss ta annen kriminalitet som følger i kjølvannet av narkotika, sier Pedersen.

— Synes du Riksadvokaten skyter over mål?

— Jeg vet i alle fall at vi har hatt en helt bevisst satsing for å få tatt igjen litt av etterslepet. Det har aldri vært noe tema at vi skulle jobbe med narkotikasaker for å få en høyere oppklaringsprosent, sier Pedersen.

Ønsker mer ressurser

Antall brudd på legemiddelloven og forbrytelser knyttet til personlig bruk og mindre omsetning økte med 775 til 3395 saker i Agder i 2013. De alvorlige sakene økte fra 55 til 66. Tre av disse hadde en strafferamme på 21 års fengsel, mot null saker i samme kategori i 2012. — Hvis du ser på politi-Norge under ett, har riksadvokaten et poeng med at det burde settes mer innsats på den tunge narkotikakriminaliteten. Men det er veldig ressurskrevende saker å jobbe med, og vi har lenge ønsket å avsette mer ressurser til dette, sier Arne Pedersen.

Vinning på bunnen

Lista over oppklaringsprosent viser ellers at vinningsforbrytelser ligger på bunn med 19,1 prosent.— På landsmålestokk er dette et bra resultat. Men i Agder ser vi at enkelte driftsenheter har vesentlig høyer oppklaringsprosent enn andre som ligger for lavt. Slike ting ser vi nå på, sier Pedersen.

— Prioriterer dere etterforskning av innbrudd og andre vinningssaker høyt nok?

— Vi prøver å konsentrere oss om den organiserte vinningskriminaliteten, som innbrudd i boliger og bedrifter. Når det gjelder mindre alvorlige vinningssaker, slik som simple tyverier, møter vi på en del kapasitetsutfordringer som gjør at vi ikke klarer å håndtere alle sakene slik vi skulle ønske, sier Arne Pedersen.

- Blir nedverdiget og tråkket på

— I Kristiansand er det nok av slitne brukere som strever med livet sitt. De får det ikke lettere når politiet driver en evig jakt på brukerdosene deres. De blir nedverdiget og tråkket på, og blir ytterligere stigmatisert, sier Ronny Bjørnestad til Fædrelandsvennen.

Han er tidligere misbruker og leder av brukerorganisasjonen Prolar.

— Argumentet om å drive forebygging gjennom å jage og plage rusavhengige i Kristiansand med bøter, ransakelser og fengsling er en praksis som burde vært unødvendig. Rusavhengige trenger hjelp fremfor straff, sier Bjørnestad.

Prolar arbeider for å få de tyngste brukerne over på behandling gjennom reseptbelagte medikamenter.

- Skal være en rettesnor

Riksadvokat Tor-Aksel Busch tar Arne Pedersens kommentarer til "etterretning".

— Det har i 2013 vært en betydelig økning i antall anmeldelser hva gjelder den mindre alvorlige narkotikakriminalitet. Fire politidistrikter står for trefjerdedeler av den totale økning, og det må undersøkes nærmere hva som er bakgrunnen for dette. En slik økning kan være riktig med utgangspunkt i lokale forhold, sier Busch i en e-post til Fædrelandsvennen.

— Spissformuleringen om at politiet ikke skal løpe etter slitne narkomane har jeg – og andre – benyttet tidligere. Den skal være – og har vært – en rettesnor for politiets innsats, og jeg fastholder utfordringen til politiet i 2014 om oppklaring av flere alvorlige narkotikasaker, sier Busch.