— Det er en god ide hvis de vil gi oss jobb. Jeg har et barn som skal begynne på skolen til høsten, og jeg trenger penger, sier Mihaeza Ioana Dumitru.

Hun har lært seg å strikke takket være misjonær Kari Bø Olafsson, og hun selger arbeidene sine i Markens.

Nå kan tiggerne i Kristiansand få enda mer arbeid. En gruppe frivillige har utviklet det de har kalt «Fra tiggerkopp til skrujern». Der skal byens tiggere få yrkesopplæring og arbeidstrening i Norge før de drar tilbake til Romania.

— Mange av de som sitter i Markens og tigger har jobbet innen yrker som forskaling og muring tidligere. Hvorfor skal de da sitte og tigge? Når det nå også kan bli forbudt med tigging, må vi finne et annet alternativ, sier Leif Rasmussen, leder i prosjektet.Bak prosjektet står folk fra både næringsliv, frivillige organisasjoner og menigheter. De vil ha hjelp fra Kristiansand kommune for å kunne jobbe videre med det de mener kan få slutt på tigging i Kristiansand.

Mihaeza Ioana Dumitru (th) forteller at hun har barn som skal begynne på skolen i Romania og at hun trenger penger. Hun har begynt å strikke for å slippe å tigge, men vil helst ha en jobb. Det kan hun nå få. Her sammen med Maria Filipina Miclescu, begge har vært i Kristiansand i flere perioder de siste årene. Foto: Kjetil Reite

— Dette må være en felles dugnad, og det kreves engasjement fra både det offentlige og frivillige, sier Rasmussen.

Splittet

Saken kommer nå til bystyret i form av en interpellasjon fra Dag Vige (V). Han foreslår at Kristiansand søker om EØS-midler slik at de har anledning til å hjelpe tiggerne ut i arbeid igjen når de kommer tilbake.

— Vi kan jo ikke ta oss av alle tiggere, men vi kan hjelpe de som har vært her. Hvis vi kunne få til et system som fungerer hos oss, så kunne det vært en begynnelse. Det er mye mer konstruktivt å bidra til at de kommer i arbeid, framfor det almissesystemet vi har i dag, sier Dag Vige.- Kan ikke de frivillige engasjere seg uten at det offentlige må være med?

— Nå må vi først få kartlagt muligheten og se hva vi kan få til. Det er ikke sikkert kommunen trenger å være så involvert i dette, men på en eller måte må de involveres, sier Vige.

Vanskelig

Dag Vige ønsker å få bystyret med på at man nå utreder muligheten for yrkesopplæring av tiggere i Kristiansand, samtidig som kommunen starter et samarbeid om jobb med fylket Gorj i Romania der de fleste tiggerne kommer fra.

Det kan fort møte motstand.

— Rent pedagogisk er det vanskelig å forklare hvorfor vi skal bruke mer penger på dem her, med alle de pengene vi allerede gir i EØS-midler. Men nå må vi først få gruppebehandlet denne saken, sier Hans Otto Lund, gruppeleder i Høyre.Han har tidligere vært skeptisk til tiltak som kan trekke flere tiggere til byen.

Gruppen som har lansert prosjektet mener derimot at deres opplegg kan bidra til at tiggerne kan slutte med tigging og komme seg over i arbeid i hjemlandet.

— Man må slutte å tenke på de som et kollektiv. I stedet må vi kartlegge hver enkelt av de som kommer slik vi gjør i attføringsbedrifter. Da kan de få arbeidspraksis og komme seg ut av tiggingen, sier Rasmussen som har bakgrunn som rådgiver i attføringsbedriften A3 i Vennesla.

I arbeid

Mihaeza Ioana Dumitru er i tvil om hun vil få seg jobb i Romania hvis hun får opplæring i Norge.

— Det er veldig vanskelig i hjemlandet mitt og vanskelig å få jobb, så det vet jeg ikke, sier hun.