— Jeg opplever frifinnelsen som et nytt slag i ansiktet. Når det ligger så mye grunnlag i saken, mener jeg det er veldig merkelig at de ikke blir dømt, sier Edvard Hustad til Fædrelandsvennen.

Natt til 1. mai 2012 var 45-åringen på byen i Kristiansand sammen med sin samboer, Merethe Olsen (34). I Rådhusgata gjorde en fremmed 27-åring tilnærmelser mot samboeren.

Hustad sto litt unna og tok kontakt med mannen for å si hva han mente om en slik opptreden.

Lå i fosterstilling

Stemningen ble opphetet. Hustad ble angrepet, og påført flere slag mot hodet og andre steder på kroppen.

— Jeg ble slått i bakken, klarte ikke å komme opp og endte med å ligge i fosterstilling med hendene foran ansiktet og underlivet. Jeg kom meg opp på beina, men ble sparket rett ned igjen, sier Hustad.

Han mener han var heldig som klarte å verne vitale kroppsdeler, slik at han ikke ble alvorlig skadet.

Fire menn pågrepet

Hustad kontaktet politiet etter hendelsen, det samme gjorde flere vitner som kom til. De pekte ut 27-åringen og tre jevngamle kamerater som aktuelle gjerningsmenn. De ble kort tid etter pågrepet og tiltalt for volden.

Alle nektet straffskyld, og hevdet i stedet at det var han som gikk til angrep på dem.

Kristiansand tingrett gjorde ikke forskjell på de tiltalte og dømte alle for medvirkning til volden. Tre av dem fikk fengsel i 90 dager, der halvparten av tiden var betinget. Fjerdemann fikk 60 dagers fengsel fordi straffen ble lagt til en tidligere voldsdom.

27-åringen var den eneste som ikke anket. I en dom avsagt med dissens er kameratene nå frifunnet av Agder lagmannsrett.

Lagmannsretten delt

Jeg opplever det som tøft å ikke bli trodd av lagmannsretten

Rettens flertall, fire meddommere og en lagdommer, mener Hustad var utsatt for vold fra flere av de tiltalte, men at det ikke med sikkerhet kan bevises at alle var delaktige. Flertallet mener det ikke er mulig å slå fast hvem som deltok innenfor det strenge beviskravet i straffesaker.

Hustad er sikker på at alle de tiltalte sto bak volden, men flertallet mener de ikke kan legge avgjørende vekt på det. Situasjonen på stedet var kaotisk og over på kort tid. Mens han verget seg med å holde hendene foran ansiktet, må han ha hatt begrenset oversikt, slår flertallet fast.

— Jeg opplever det som tøft å ikke bli trodd av lagmannsretten, sier Hustad.

Flertallet viser også til at to vitner forklarte til politiet at alle gjerningsmennene slo og sparket. I lagmannsretten forklarte et av vitnene at hun regnet med at alle utøvde vold fordi de stod sammen. Dette etterlater tvil, mener flertallet.

Mindretallet ikke i tvil

Rettens mindretall, to lagdommere, mener det ikke er tvil om at alle de tiltalte var sammen om volden. De mener de er lite troverdige når de hevder at fornærmede alene skal ha gått til angrep på dem. Overmakten må ha fortonet seg som åpenbar.

Mindretallet vektlegger også vitnene annerledes, og mener det er helt naturlig at de over to år etter hendelsen har svekket endring av hva som foregikk. Mindretallet mener dette ikke svekker troverdigheten av politiforklaringene deres.

Edvard Hustad sier han er blitt mer bekymret og kikker seg over skulderen etter voldshendelsen.

— Jeg går heller ikke på byen lenger, sier han.

Hendelsen har også preget samboeren.

— Det blir ikke lettere nå som de tre mennene er frifunnet, sier Merethe Olsen.

- Veldig lettet over frifinnelse

Carl Henning Leknesund forsvarer en av de av de nå frikjente mennene, en 30-åring.

— Han har hevdet sin uskyld fra første stund, og er veldig lettet over å ha blitt trodd. Dette var vært en fryktelig tung periode for ham, og han har vært sykemeldt, sier Leknesund.

Bjørge Usterud Tveito har forsvart den nå frikjente 30-åringen.

— Lagmannsretten fant at det ikke var grunnlag for å dømme min klient for vold eller medvirkning til vold. Jeg mener dette var et riktig resultat ut fra det samlede bevisbildet som ble presentert for retten, sier Tveito.

Sistemanns (27) forsvarer, Per Ragnar Holter Andersen, har ikke svart Fædrelandsvennen torsdag.