Silje er usedvanlig glad i hagearbeid, og har helt på egenhånd opparbeidet det flotte uteområdet rundt huset. Foto: Tore André Baardsen
En egen hagestue eller grillstue ble bygd for et par år siden, og blir mye brukt. Både når sola skinner og når regnet høljer ned. Foto: Tore André Baardsen
Silje ønsket gardiner i stua for en få en lunere og mer hjemmekoselig følelse. Foto: Tore André Baardsen
Naturlig nok er Silje svært glad i blomster, og sammen med levende lys blir blomster brukt mye i interiøret. Foto: Tore André Baardsen
- Jeg trodde det skulle holde med tre strøk maling da vi skulle fornye kjøkkenet. Men vi endte opp med å male fem strøk, sier Silje. Foto: Tore André Baardsen
drømmehaven10.jpg Foto: Tore André Baardsen
Badet er totaloppusset, og innredet med går fliser og elementer av betong. Foto: Tore André Baardsen
Silje er glad i levende lys, og Foto: Tore André Baardsen
drømmehaven14.jpg Foto: Tore André Baardsen

— Det var skog på alle kanter da vi fikk tomten her oppe av mine foreldre, forteller Silje Løland (33).

Eiendommen på Byremo, som ligger i skogen på toppen av en bakke, lå uberørt i alle år, og nærmest bare ventet på at Silje og mannen Geir (41) skulle bli klar for å realisere sitt private drømmeprosjekt.

Silje, som elsker naturen, og kanskje spesielt alt som har med hage og uteområde å gjøre, klarte å se et potensial for eiendommen, selv om det bare var skog. Det er 12 år siden de to gikk i gang med å bygge drømmehjemmet, som de etter hvert har døpt om til drømmehagen.

— Det ble navnet da vi for tre år siden startet opp et hagesenter med samme navn, forteller Silje.

Etter å ha jobbet som blomsterdekoratør i egen blomsterbutikk i sentrum av Byremo i flere år, ble butikken lagt ned, og Silje begynte å tenke tanken om å starte et eget hagesenter.

— Da jeg ikke kunne fortsette i lokalene jeg leide, valgte jeg å legge ned, og fikk meg jobb i en annen blomsterbutikk. Men det er ikke det samme som å eie, sier hun.

Eget hagesenter

I tillegg til å være blomsterdekoratør er hun svært nevenyttig i hagen. Da hun bestemte seg for å bygge opp sitt eget hagesenter, fikk hun både hjem og jobb på samme sted.

Badet er totaloppusset, og innredet med går fliser og elementer av betong. Foto: Tore André Baardsen

Mens mannen er ukependler til Stavanger, synes Silje det er luksus å ha jobben hjemme.

— Jeg er veldig heldig som nærmest bor på arbeidsplassen min, og får lov til å drive på med det jeg liker aller best, sier hun.

— Jeg har bygget opp alt av hage på tomta her, og har jo en veldig interesse for blomster og hage, så sånn sett var det ganske naturlig forklarer hun.

Det er tre år siden hun startet, og Silje har ikke angret en eneste gang.

— Nei, absolutt ikke. Vi har fått vår egen livsstil her oppe, sier hun. Det er en livsstil hun trives med.

Og hagesenteret til Silje blitt tatt godt i mot av beboerne i Byremo.

En egen hagestue eller grillstue ble bygd for et par år siden, og blir mye brukt. Både når sola skinner og når regnet høljer ned. Foto: Tore André Baardsen

Lange dager

— Lokalbefolkningen er veldig lojale, men vi får også masse besøk fra småkommunene i nærheten. Faktisk hender det folk tar turen helt fra Jæren for å besøke oss. Det er stas.

En typisk dag for Silje starter gjerne i hagesenteret så tidlig som klokken syv på morgenen, og avsluttes ikke før sent på kveld. Noen ganger også langt på natt.

— Spesielt når det er sesong, er det mye å gjøre. Plantene må gjerne vannes flere ganger, og hvis det er mye kunder, får jeg ikke gjort det før på kvelden, forklarer hun.

Da kan det være godt å ha en forståelsesfull mann og en snill datter som hjelper til, og sørger for at Silje kan løpe inn en tur, og få servert ferdig middag.

— Datteren vår på 13 er veldig glad i å lage mat, så det skjer ofte at jeg kommer til ferdig dekket bord.

Silje er glad i levende lys, og Foto: Tore André Baardsen

Pusset opp inneSelv om det er hagen og uteområdet som har fått mest oppmerksomhet de siste årene, betyr det ikke at hjemmet har blitt forsømt av den grunn. Det siste året har nemlig boligen gått gjennom en aldri så liten forvandling.

— Det var noen år siden vi hadde gjort noe, så vi har pusset opp hele første etasje, forteller Silje.

Kjøkkeninnredningen i eik har fått noen strøk med maling, det har kommet nye fliser i gangen, badet er totalrenovert, og stuen har fått en real make-over,

— Det begynte egentlig med at vi hadde lyst til å få gardiner i stua. Uansett hvor mye ting vi fikk inn i stua, så ble det aldri noe lunere. Det var først da gardinene kom på plass at jeg fikk følelsen av å ha det hjemmekoselig, forteller hun.

Og med gardinene i hus kom trangen til å fornye enda litt til. Dermed ble både gulv og vegger også pusset opp.

drømmehaven10.jpg Foto: Tore André Baardsen

— Gulvet er det samme. Men det var veldig gult og kjedelig, så nå har vi pusset det ned og smurt det inn med en slags voks for å få en kaldere farge, forklarer Silje.Selv som det går mot vinter og roligere tider på hagesenteret, har ikke Silje og mannen tenkt å bruke vinteren til å sitte stille. Neste prosjekt på programmet er oppussing av andre etasje.

— Det kribler i fingrene, og vi gleder oss til å sette i gang. Det er rart med det, når man har pusset opp deler av huset, så føles alt det andre plutselig så gammelt.