Tegningen viser fasaden til Havbukta. Den vil ikke bli endret på noe vis, og det nye tilbygget på baksiden vil ikke bli synlig fra sundet. Foto: Alv Tore Romedal
Havbukta har stått under presenning for å beskyttes mot vær og vind etter brannen i mars 2013. Nå håper Roald Reme, som kjøpte eiendommen i sommer, å komme i gang med renoveringen snarest mulig. Foto: Kjartan Bjelland

— Det sier jo litt, er den umiddelbare kommentaren til Alv Tore Romedal, arkitekten som fører saken på vegne av Roald Reme.

— Dette danner presedens for andre saker fra Ny-Hellesund, mener leder Audun Øvrebø i Ny-Hellesund vel.

Les også:

Arkitekt Alv Tore Romedal fulgte spent med da Søgne-politikerne fikk saken om Havbukta til behandling onsdag formiddag.

— Ryddig saksgang

— Dette er en bekreftelse på at vi har hatt en ryddig saksgang her, sier Romedal, med klar adresse til røstene som har vært kritiske til saksgangen etter at Vilhelm Krags ikoniske Havbukta brant.

De fysiske arbeidene vil starte så fort som mulig.

Vedtaket innebærer at Reme, som kjøpte eiendommen i sommer, får reise et nytt tilbygg på baksiden av hovedhuset.

Les mer:

Det nye tilbygget er på 50 kvadratmeter i grunnflate, ti kvadratmeter større enn det opprinnelige tilbygget, som brant ned til grunnen.

Tegningen viser fasaden til Havbukta. Den vil ikke bli endret på noe vis, og det nye tilbygget på baksiden vil ikke bli synlig fra sundet. Foto: Alv Tore Romedal

Arkitekt Alv Tore Romedal sier at første prioritet nå er å komme raskt i gang med renoveringen.— De fysiske arbeidene vil starte så fort som mulig, så er det i grunnen været som bestemmer hvilken framdrift arbeidet får. Dessverre har vi mistet sommeren og en fin høst, framholder han.

- Forskjellsbehandling?

Vedtaket, som innebærer en dispensasjon fra de midlertidige fredningsbestemmelsene for Ny-Hellesund, var altså enstemmig og ble fattet uten at noen av politikerne tok ordet.

Dispensasjonsvedtaket er i sin helhet fattet på bakgrunn av fylkeskonservatorens innstilling i saken.

Havbukta har stått under presenning for å beskyttes mot vær og vind etter brannen i mars 2013. Nå håper Roald Reme, som kjøpte eiendommen i sommer, å komme i gang med renoveringen snarest mulig. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg mener dette er et viktig signal fra Søgne kommune. Her har utbyggere og kommune sammenfallende interesser. Det er i det offentliges like mye som i det privates interesse at arbeidet med å ivareta eiendommen kommer i gang, sier Romedal.

Vi anbefaler våre medlemmer å ta kontakt hvis de møter en annen saksbehandling eller holdning når de kommer med sine dispensasjonssøknader.

Audun Øvrebø, leder av velforeningen i Ny-Hellesund, påpeker at det i vedtaket slås fast at saken ikke danner presedens for andre dispensasjonssøknader.

— Når ingen av politikerne problematiserer dette, betyr det at de bevisst går inn for å forskjellsbehandle? Det er et spørsmål det er naturlig for oss å stille, all den tid samtlige bygninger i Ny-Hellesund er underlagt de samme fredningsbestemmelsene, sier Øvrebø.

- Danner presedens

Han mener det enstemmige vedtaket gir sterke signaler om hva som kan forventes å bli godkjent i Ny-Hellesund fremover.

— Vi anbefaler våre medlemmer å ta kontakt hvis de møter en annen saksbehandling eller holdning når de kommer med sine dispensasjonssøknader, sier Øvrebø.

Alv Tore Romedal, arkitekt som jobber for Roald Reme, håper vedtaket i kommunen skaper ro i Havbukta-saken.

Han presiserer at velforeningen ikke har noen innvendinger til at Reme får godkjent tilbygget i Havbukta.

— Det har ikke vært tema. Vårt poeng er at når han får lov, vil saksbehandlingen og dispensasjonen han er gitt, danne presedens for andre søknader fra samme område, understreker han.

- Parodi på kulturminnevernet

Kunstner Ingrid Juell Moe, som er fastboende i Ny-Hellesund, og har vært sterkt kritisk til fylkeskonservatorens håndtering av saken, er ikke overrasket over vedtaket.

Fredningen av Ny-Hellesund fremstår etter vedtaket i plan- og miljøutvalget som en parodi på kulturminnevernet.

— Det var som forventet. Det viser en manglende interesse og kompetanse for kulturminnevern hos lokalpolitikerne, som opptrer som sandpåstrøere, sier Juell Moe.

Peder Johan Pedersen, som oppdaget brannen i Havbukta en marsdag i 2013, og som også er svært engasjert i saken, er heller ikke imponert over Søgne-politikerne etter vedtaket.

— Fredningen av Ny-Hellesund fremstår etter vedtaket i plan- og miljøutvalget som en parodi på kulturminnevernet, fordi det er bare fasadene som fredningen gjelder, sier han.

Håper på ro

Alv Tore Romedal mener på side at det bør oppfattes positivt at Havbukta er overtatt av en person med ressurser til å sette stedet skikkelig i stand.

— Det er et svært omfattende og kostbart arbeid, og det bør vinkles positivt at stedet er kjøpt av en med muligheter til å ta vare på det, framholder han.

— Tror du det blir ro rundt denne saken nå?

— Det er ikke opp til meg å bestemme. Men jeg har jo et håp om det, sier han.