Halldis Prestegård prater med folk som er på jakt etter bokskatter. Foto: Caroline Dalland
Man kan blant mye annet finne bøker om kinesisk politikk. Foto: Caroline Dalland
Du kan også plukke med deg "Instruktive bestemmelser for Den norske statstelegraf" fra 1876. Foto: Caroline Dalland

— Det har gått ufattelige mengder med bøker, akkurat slik vi håpte på. Det var lang kø før vi åpnet, sier Halldis Prestegård, rådgiver ved Statsarkivet i Kristiansand.

Les også:

Fremdeles skatter igjen

Statsarkivet har foretatt en grundig gjennomgang av boksamlinger de har fått fra blant annet dødsbo og privatarkiv. Rundt 5000 bøker, kart, aviser og blader ble lagt fram onsdag morgen, og over to tredeler var borte onsdag ettermiddag.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

— Det har vært omtrent 200 innom i dag, og det var tett med folk de første to timene. Det kom blant annet samlere som plukket med seg ti kasser hver. Det som ligger igjen vil være tilgjengelig for folk ut denne uken og neste uke. Det er fremdeles noen små skatter igjen, forteller Prestegård.

Halldis Prestegård holder opp misjonskartet over Madagaskar. Foto: Tore André Baardsen

Misjonskartet Folk kunne plukke med seg alt fra kinesisk politikk og kommunebudsjett til russisk grammatikk. Men kanskje aller mest ettertraktet var et ekte misjonskart over Madagaskar som tidligere ble omtalt i Fædrelandsvennen.

— For å gjøre det rettferdig la jeg kartet mellom bøkene i en tilfeldig eske, og aner selv ikke hvor det endte. Jeg gjorde det slik som med mandelen i risgrøten! Jeg er ganske sikker på at noen har funnet det og tatt det med seg, smiler Prestegård.