Seilene er heist, og alt klart for sjektekonkurransen i Lindesnes. Foto: Rasmus Strømme
På Underøy har Rasmus Strømme og Oddveig Nordgård den vakre perlen som annet hvert år er treffsted for sjekteracet og fulle seil. Foto: Rasmus Strømme
Sjektene har fint driv i brisen over Syrdalsfjorden. Trond Skog vant i år som flere ganger tidligere. Foto: Oddveig Nordhaug

Et sjeldent syn i våre dager, men Lortesteinen Sjektelaug vet å ta vare på den gamle kystkulturen. Lørdag var det seilas på fjorden, med en herlig bris i seilene.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Startet på 80-tallet

Det som begynte med to sjekter tilhørende Rasmus Strømme og Jan Engervik på begynnelsen av 80-tallet, har nå blitt en tradisjon for flere, med seilas annet hvert år. Etter at karene kjøpte seg seil i Skagen, var starten på sjektelauget i full sving.

På Underøy har Rasmus Strømme og Oddveig Nordgård den vakre perlen som annet hvert år er treffsted for sjekteracet og fulle seil. Foto: Rasmus Strømme

— Lortesteinen ligger like utenfor Strømmes eiendom i Selvågen på Underøy i Lindesnes. Det er ikke så lange seilasen, men vi konkurrerer utpå Syrdalsfjorden, med både kapproing og seilas, forteller Skog om lørdagens seilhappening.

- Hvorfor heter det Lortesteinen?

— Vet det ikke med sikkerhet, men den er jo så liten at den bare er en flueskitt på kartet, Sikkert noe lort å kjøre på den, antar Skog.

I Lortesteinen sjektelaug er alle sjekter varmt velkomne, bare de er spisse foran og bak. Hvis de er rette bak, er de laget for påhenger, og slikt snakkes det minst mulig om i sjektelauget som hedrer seil og frisk bris.

Tunge tak

— Få med at kapproingen er hardt nok for gamle gubber, humrer Skog. Denne gang var det Terje Stamsnes med sønnen Aslak på fem år som var raskest. Aslak var visstnok rormann, og tok i mot æren med den aller største stolthet under premieringen.

De er enkle å seile, og en lærer knepene fort.

— Mange av sjektene som deltar er fra 60-tallet. Hadde det ikke vært for seilaset tror jeg mange av sjektene ikke hadde blitt tatt vare på, sier Rasmus Strømme

— Er det vrient å seile de gamle tresjektene?

Seilene er heist, og alt klart for sjektekonkurransen i Lindesnes. Foto: Picasa

— Neida. Det går kjapt nok med god vind. De er enkle å seile, og en lærer knepene fort, mener Strømme.

Mandalitten Nils Reidar Christensen har bare godord å si om seilaset.

— Utrolig gøy, men kapproingen er det hardeste. Når det gjelder seilingen er det jo Trond Skog som alltid den beste. Rasmus Strømme ble nummer to, og tror du ikke jeg ble slått med ei halv sjektelengde i konkurransen mot Siri Berthelsen og Arne Andersen fra Mandal, humrer Christensen.

- Får dere mye oppmerksomhet på fjorden?

— Ja, men enda mer tidligere. I år var seilaset en måneds tid senere enn vanlig. Derfor var det ikke fullt så mange hytte- og båtfolk som ellers, forteller sjekteseileren.