— Det er forstemmende, og trist, at islam blir assosiert med ekstremisme, undertrykkelse, terror og IS. Islam står for fred, sier Yasir Fawzi (27).

At islam blir misbrukt av terrororganisasjoner verden over, er et velkjent, men sørgelig faktum. Foto: Janne Birgitte Prestvold

De som bruker islam til å forsvare ekstreme og ulovlige handlinger, har ofte tatt ting ut av sin sammenheng.

Denne uka rigget den unge imamen for Ahmadiya-menigheten i Kristiansand til en utstilling om Islam og Koranen i biblioteket på Tangvall. All oppmerksomheten rundt terrororganisasjonen IS gjør ham fortvilet, men aktualiserer også utstillingen

Tolker bokstavelig

— Dessverre, ja. Men håpet er at de som kommer hit går til primærkildene, og setter seg inn i Koranen. Da vil de oppdage at islam er fredelig, sier Fawzi.

Koranen er tilgjengelig på tjue ulike språk i utstillingen. Her den engelske versjonen. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Hvem håper du å nå?

— Både muslimer og ikke-muslimer. Kanskje mest muslimer som er litt forvirret og som trenger mer opplysning om hva islam er, sier Fawzi.

— De som bruker islam til å forsvare ekstreme og ulovlige handlinger, har ofte tatt ting ut av sin sammenheng. Veldig få vers i Koranen kan tolkes bokstavelig, påpeker han.

En motstemme

Beate Bjørklund, konstituert biblioteksjef, sier det er tilfeldig at utstillingen settes opp nå.

Beate Bjørklund, konstituert biblioteksjef i Søgne, håper utstilingen kan være en motstemme som forteller hva islam faktisk står for. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Dette er planlagt for lenge siden. Når det er sagt, så er det jo å håpe at vi gjennom denne utstillingen gir et litt annet bilde enn det som går igjen i media for tiden. Det er bra med en motstemme som forteller at islam er noe mer - og annet - enn selvmordsbombing og krigføring, sier Bjørklund.