— Man kan ikke ha full kontroll på alt barn gjør, men det skal være unødvendig at sprøytespisser havner i en skolegård. Vi hadde ikke gode dager i etterkant. Det har vært skremmende, sier moren til en av de to jentene til Fædrelandsvennen.

De midlertidige nødboligene i Marvika har vært kontroversielle. Innen høsten 2015 erstattes de av permanente boliger på Rodeneset. Foto: Thomas Hegna

Det var onsdag forrige uke at de to skolebarna fant en sprøytespiss i skolegården. Mødrene til de to barna ønsker ikke å stå fram ved navn, men forteller hva som skjedde.

— Da datteren min kom hjem, fortalte hun at de hadde funnet en sprøyte, men at de hadde levert den til en voksen. På kvelden kom det fram at de hadde lekt med den, og forsøkt å få ut blodet, sier mor til den ene jenta.

Mor til den andre jenta fikk vite på kveldstid av datteren at hun kanskje hadde stukket seg.

— På kvelden begynte hun å gråte og var redd, og hun fortalte at de hadde tatt den med på do og vasket og renset den. Så hadde hun fått den i leppa, og var veldig redd for at hun ble stukket. Da tok jeg ingen sjanser, og fikk tatt blodprøver og hepatittvaksine.

Nødboliger

— Det var nettopp dette vi advarte imot, og som vi fryktet, sier styremedlem Anne Grethe Andersen i Marvika velforening.

Anne Grethe Andersen. Foto: Thomas Hegna

Da nødboligene for bostedsløse i fjor ble plassert i Marvika, førte det til massive naboprotester.

Velforeningen forsøkte å stanse flyttingen, ettersom de mente boligene kom for tett på et område med skole og flere barnehager.

— Vi er glad de bostedsløse får et tilbud, men det er for risikofylt å plassere boligene i barnerike områder.

— Vi har hatt noen uhyggelige episoder. To ganger har vi tatt barna inn, sier hun.

Varsko

Fungerende leder av helse- og sosialstyret, Wenche Trondstad (H), tok straks tak da hun ble informert om hendelsen.

— Jeg sjekket opp i saken, og som strakstiltak har vi økt tilstedeværelsen til Securitas. På skolen er rutinene gode.

— Samtidig er det et varsko til oss politikere om å arbeide raskere med den permanente plasseringen, som senest skal være på plass på Rodeneset innen høsten 2015. - Hva vil du si til foreldrene som mener de ikke ble hørt?

— Må bare si at de hadde rett i sin bekymring, men samtidig kan det være forbipasserende som har kastet sprøyten. Vi må ikke automatisk legge skylda på bostedsløse.

Lav risiko

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr ble tidlig informert om saken. Han sier at prosedyrene ved funn av ukjent sprøytespiss er strenge.

— Det tas blodprøve og gis vaksine mot hepatitt B. Men helsemessig er dette en ikke-sak, sier han.

— Som smittervernoverlege har jeg sett hundrevis av stikk, og jeg vet ikke om noen som har blitt syke. Det er vanskelig å få nok smittestoffer i kroppen via et stikk, og virus blir kjapt inaktivt utenfor kroppen.

Rektor ved Wilds Minne skole, Anne Marie Mauland Mansoor, mener også at foreldrene ikke trenger å bekymre seg.

— Vi har gode rutiner for vask og desinfisering etter at barn gjør slike funn, og vaktmesteren gjør hyppige søk i skolegården. Sprøytespisser dukker opp en sjelden gang, men ikke hyppigere enn før.