— Brannbåten er på 35 fot og har 450 hestekrefter. Den gikk på maks speed for å styre gapahuken unna hindringene. Men det var ikke nok til å klare å få den inn til land, sier underbrannmester Roy Jacobsen i Kristiansandsregionen brann og redning.

LES OGSÅ: - Det var jo litt komisk da den kom flytende

Det var ved 19.30-tiden mandag kveld politiet fikk melding om at en gapahuk var på vei ned Otra. De sendte ut brannvesenet, som rykket ut med både brannbåten og biler.

— Vi kjørte opp og møtte gapahuken på Hagen. Der ble den tjoret fast til brannbåten, men vi hadde ikke sjanse til å få den inn til land. Elva er enormt stor og det er syke krefter i strømmen nå, sier Jacobsen.

Støpt fast

Gapahuken tilhører Vennesla jeger- og sportsfiskeforenings. Den sto støpt fast på pilarer i sone 5B, den aller øverste fiskesonen i Otra, like ved Vigeland bruk.

Slik så det ut da gapahuken var på vei nedover Otra mandag kveld. Foto: Tipser

— Vi brukte nok et par timer på oppdraget. Det var vrient å få den trygt nedover. Men vi klarte heldigvis å unngå hindringene og fikk gapahuken trygt inn til land ved Kristiansand gjestehavn, forklarer Jacobsen.Etter en ferd på nesten to mil i elva stoppet det dermed i gjestehavna.

— Da hadde vi gjort vår jobb og varslet fiskeforeningen om hvor den var fortøyd. Guttene kjempet virkelig som helter. Det var jo rene bukkerittet nedover elva, humrer underbrannmesteren.

Stor gapahuk

Terje Olsen er i fiskeoppsynet i Vennesla jeger- og sportsfiskeforening. Han forteller at gapahuken er åtte ganger seks meter stor og cirka fem år gammel. Selv fulgte Olsen med på brannvesenets redningsaksjon.

— De forsøkte flere ganger å få gapahuken inn til land, men det var håpløst. Elva var altfor stor, forklarer Olsen.

Følg FVN Vennesla på Facebook!

Selv opplevde han aksjonen som dramatisk og krevende.

— Brannvesenet forsøkte også å lede den inn mot bakevja ved brannstasjonen. Der har de ei rampe vi kunne tatt den opp på. Men heller ikke det var mulig, sier han.

Ny plassering

Tirsdag morgen var han i gjestehavna for å undersøke gapahuken.

Her er gapahuken løftet opp på land og venter på å bli fraktet tilbake til Vennesla. Foto: Terje Olsen

— Vi må kappe av verandaen for å få den opp til Vennesla igjen. Den er altfor stor for veien, sier Olsen.Men hvor gapahuken skal plasseres, har ikke foreningen bestemt ennå.

— Det er helt umulig å få den ned til sone 5B igjen. Dit går det bare en bratt og kronglete sti ned fra veien. Den kommer nok til å bli plassert ved elva et sted, men jeg vet ikke hvor, forklarer han.

Bekymret

Selv fryktet Olsen reaksjonene da han fikk høre om gapahuken som var på tur nedover elva.

— Min første reaksjon da politiet ringte og varslet om dette, var at nå kommer vi til å få kjeft. Men heldigvis var brannvesenet skikkelig hjelpsomme og hyggelige, forteller han.

Uvanlig

Verken Olsen eller Jacobsen har sett bygninger komme flytende nedover elva før.

— Det er første gang vi har måttet berge en flytende bygning. Det var jo en stor gapahuk med veranda. Den kunne gjort stor skade om den hadde truffet båter eller brygger på veien, sier underbrannmesteren.