MANDAL: - Båten har kjørt inn i selve fjellet, opplysteFædrelandsvennens reporter på stedet onsdag kveld.

Båten har store skader på begge sider og ligger i fjæresteinene klint opp til fjellveggen.

— Det lukter sterkt olje og brannvesenet har lagt ut lenser.

Sendt for å bistå

Havariet ble meldt til politiet klokken 19.44 onsdag kveld. Operasjonsleder Magne Storaker opplyste at RS "Bill" hadde gått på grunn ved Rottesteinenvest for Mandal.

— Hovedredningssentralen har sendt RS "Ægir" for å bistå. Det skal være mindre personskade om bord, så ambulanse og politiet er sendt ut til Sjøbodvik, opplyste Storaker.

Redningsskøyta Bill har store skader etter grunnstøtingen. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg har veldig lite informasjon utover at "Bill" har kjørt seg fast et sted mellom Hille og fastlandet, opplyste styrmann på RS "Ægir", Jan Adolfsen til Fædrelandsvennen.

Ute på testtur

Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, opplyste klokken 21.20 at en av mannskapet på "Bill" ble lettere skadet under grunnstøtingen og blir sjekket på legevakten.

- Dette betyr vel at "Bill" har hatt god fart da den traff land?

- Vi har ikke noe informasjon om det foreløpig. Det vi kan si er at "Bill" var ute på en testtur etter en reparasjon, sier Pedersen.

Marinetraffic.com registrerer skips AIS (automatisk identifikasjonssystem), og den viser at Bill holdt nesten 24 knop, rundt en kilometer før havariet. Foto: Skjermdump/Marine Traffic

Etter det Fædrelandsvennen fikk opplyst var det to personer ombord i "Bill". De skulle teste båten etter en motorreparasjon. "Bill" fikk store skader på skrogen etter grunnstøtingen og tok inn vann.

Data fra AIS-loggen (Automatiskidentifikasjonssystem) til RS "Bill" viser at båten holdt nærmere 24 knop rundt en kilometer før den kjørte på land.

— Dette har jeg ingen kommentar til nå. Hva som har skjedd, vil bli grundig undersøkt, sier Pedersen.

Ordfører bistår

— Vi har 7000 oppdrag i året, og det er ikke ofte vi opplever dette. Å teste båten i dårlig være og mørke er rutine for mannskapene våre, sier Pedersen.

Følg FVN Mandal på Facebook

Mandal-ordfører Alf Erik Andersener en av kapteinene på "Bill". Han var ikke ombord under havariet, men rykket ut for å bistå.

Mandal-ordfører Alf Erik Andersen er en av flere kapteiner på Bill, men var ikke på båten da den havarerte. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg er glad for at det ser ut til å ha gått bra med de som var om bord. Da vil det kun være snakk om skader på en båt som lar seg reparere, fortalte Andersen til Fædrelandsvennen onsdag kveld.

En lekter med kran var ved 22-tiden onsdag på vei for å løfte bort RS "Bill". RS "Ægir" lå stand by.