— Alle søknader om å få fri til å dra på ferie er avslått, bekrefter Ellen Rosdahl Tellefsen, rektor ved Moseidmoen skole.

Ellen Rosdahl Tellefsen, rektor ved Moseidmoen skole, sier at hun var positiv til det nye, strengere permisjonsreglementet. Siden august har 25 elever ved skolen fått avslag på å dra på ferie utenom skoleferien. Foto: Henrik Ihme

Hun har gitt 25 avslag på permisjon siden skolestart, da det nye og strengere permisjonsreglementet ble innført.

Avslag

Fædrelandsvennen ba Seksjon for oppvekst i kommunen gjøre en rundspørring blant rektorene, om hvor mange avslag de har gitt til nå.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook

Totalt er gitt 94 avslag på permisjonssøknader. Det har vært syv klager på disse avslagene, og én klage har blitt tatt videre til Fylkesmannen.

Flest avslag har det vært gitt på Moseidmoen skole (25), Vennesla skole (21) og Vennesla ungdomsskole (14).

— Vi ser at det gis flere avslag, og i underkant av 100 er forholdsvis mange. Men det er for tidlig å vurdere erfaringen med dette, sier oppvekstsjef Kristin E. Robstad.

Les også:

Innstramming

Rosdahl Tellefsen, med ansvar for 245 elever, sier at antallet avslag går opp.

— Hver søknad om feriepermisjon blir vurdert, men nå som reglementet er strammet veldig inn, skal det normalt ikke gis permisjon for å dra på ferie.

- Hvordan forholder foreldrene seg til det nye regimet?

— Jeg har ikke opplevd noe negativt. Reglementet ble gjort kjent ved skolestart, men noen hadde nok bestilt tur før det ble vedtatt, og fikk avslag på grunn av det nye permisjonsreglementet.

- Men noen reiser uansett om de får avslag?

— Ja, og da blir eleven registrert med ugyldig fravær. Blir det mye ugyldig fravær på en elev, så vil det være bekymringsfullt, og da vil vi reagere på det, sier hun.

Les også:

Politisk ønske

Det var før sommeren at kommunestyret gikk inn for å begrense foreldrenes frihet til å ta barna med på ferie utenom skoleferien — når reisene er billigere.

Skolenes rektorer hadde meldt om at stadig flere elever ble tatt ut av undervisningen for å dra med familieferie. Administrasjonen ville sette foten ned ettersom det nærmest gikk automatikk i å gi permisjon til ferie inntil 10 dager.

Det endelige vedtaket viste et delt kommunestyre. Innstillingen ble vedtatt med 17 (Ap, KrF, V) mot 10 (Frp, H, Sp) stemmer.

I Kristiansand

Skolene i Kristiansand har ikke et felles permisjonsreglement som gir rektor klare retningslinjer om permisjonssøknader. Men det arbeidet er nå i gang.

Jeg mener foreldre stort sett selv kan vurdere best om det er forsvarlig å ta ut barnet av skolen for en ferietur.

— Vi hadde et møte i arbeidsgruppa forrige uke, hvor vi bestemte å hente inn informasjon fra rektorene om dette før jul. Vi skal se på hvordan vi eventuelt kan begrense at det gis permisjon for ferieturer, sier Roy Wiken, rådgiver hos Oppvekstdirektøren.

— Men vi må først undersøke i hvor stor grad det er et problem.

Arbeidsgruppa som er nedsatt består av folk fra kommuneadministrasjon, utdanningsorganisasjonene, foreldreutvalg og skoleledere.

— Dette ble tatt opp politisk på grunn av henvendelser fra rektorer om økt omfang for slike permisjoner, og at det ble gitt mange av dem. Derfor besluttet Oppvekststyret å sette ned en arbeidsgruppe for å finne ut mer, sier Wiken.

Tviler på effekt

Jens Røed (H) i Levekårsutvalget mener det ikke var noen grunn til å stramme inn på ferieturer.

— Jeg mener foreldre stort sett selv kan vurdere best om det er forsvarlig å ta ut barnet av skolen for en ferietur, sier Jens Røed.

Han var en av politikerne som stemte imot det nye permisjonsreglementet.

— Jeg synes fortsatt det er et dårlig vedtak, og det skal bli interessant å se etter skoleåret om man kan peke på noen forbedringer i skoleresultater eller lignende. Det tviler jeg på, sier han.

Bakgrunnen for innstrammingen var å styrke undervisningskvaliteten ved å holde elevene mer i klasserommet, men Røed sier at han har snakket med lærere som ikke ser behovet.

— Konsekvensene med avslag er jo heller ikke stort større enn at du drar uansett, med litt dårlig samvittighet.