TROMSØ: — Det er flott at folk trener, og det gir stor helsegevinst. Men man bør også være klar over risikoen for helseskader ved å presse seg hardt over mange år, sier hjerteforsker og professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø, Maja-Lisa Løchen til avisen Nordlys.

Hun poengterer at stadig flere av mosjonistene trene som om de nær skulle vært toppidrettsutøvere. Det har ført til en markant økning i hjerteflimmer, så sterk at Løchen tar i bruk ordet epidemi.

Middelaldrende menn

Hun trekker fram Birkebeinerstudien, som gjennom flere år fulgte en gruppe menn som trente til Birkebeinerløpet. Det viste seg at hard trening økte risikoen for at middelaldrende menn utvikler hjerteflimmer på sikt.

— Dette er en gruppe fra 30 år og oppover som trener som toppidrettsutøvere. Det er greit for Petter Nortug å trene slik, han har det som jobb. Men når du har jobb og en hektisk hverdag med lite søvn på siden blir totalbelastningen for stor, sier Løchen til Nordlys.

Hun understreker at de gunstige effektene av mosjon er større enn faren. Studiet av birkebeinerne viste at de levde åtte år lenger enn gjennomsnittsbefolkningen.

— Men hadde de trent mindre kunne de levd enda lengre. Vi vet ikke hvor grensen går mellom hvor mye trening som er sunt, og hvor mye som gir en helserisiko, påpeker hjerteforskeren.

Ønsker mer forskning

Årlig inntreffer minst 70.000 tilfeller av hjerteflimmer i Norge. Det er anslått at rundt 2,5 prosent av dem kan tilskrives overtrening.

Løchen ønsker mer forskning på hjerteflimmer blant unge mosjonister.

— Nesten all forskning på dette er gjort på menn over 40. Vi vet lite om hvordan kvinner påvirkes. Og vi bør få et studium av unge idrettsutøvere for å følge dem over tid, sier hun.