— Det er ingen tvil om at det er lynnedslag som er årsaken til brannen. Nå har vi kontroll på den, og et helikopter dynker det brannherjede området for å sikre at det ikke blusser opp på nytt, forteller overbefalvakt Jon Inge Aasen i Brannvesenet sør.

Han er på stedet, like ved Vatlandsstunnelen, lørdag formiddag. Brannen ble meldt fredag ettermiddag. Lister flyklubb assisterte med rekognosering for å finne ut hvor brannen var, og oppdaget røykutviklingen.

Da ble 15 mann fra brannvesenet i Kvinesdal, samt seks mann fra Sivilforsvaret utkalt for å slukke. Men siden brannen foregikk på en fjelltopp, langt fra bebyggelse og vanntilgang, ble sukningsarbeidet vanskelig. Likevel klarte mannskapene å få kontroll over utviklingen fram til de måtte trekke seg tilbake ved midnatt på grunn av mørket og faren ved å befinne seg i området.

— Det er veldig tørt i skogen, og skogbrannfaren er svært høy. Derfor ba vi om helikopterstøtte, sier Aasen.

Helikopteret kom til stedet lørdag morgen, og vil drive dynking av det rundt 70 mål store området utover dagen. Det er bortimot vindstille, og noen få regndråper på morgenkvisten var til liten hjelp.

Det ligger en hytte i nærheten av brannområdet, men den skal være utenfor fare. Det er også så langt til bebyggelse at det ikke er noen fare for den, opplyser Aasen.

— Men dersom brannen blusser opp og sprer seg nedover dalen,har vi et kjempeproblem, sier han.

Dette er den andre brannen på under to døgn i vestfylket, som har oppstått ette lynnedslag, og i følge værmeldingen er det fare for mer lynnedslag i løpet av helgen.