— Vi håper fremdeles at det skal være mulig å unngå en streik, men da må vår motpart komme med noe nytt. 73 prosent av våre medlemmer som avga stemme, sa et klart nei til tilbudet som ble framforhandlet i vår. Jeg ser ikke bort ifra at konflikten kan trekke ut i tid. Streikeviljen er stor, sier lokallagsleder Arnulf Andersen i Utdanningsforbundet i Kristiansand.

17 skoler i Agder

Dersom KS ikke kommer lærerne i møte med deres hovedkrav om retten til selv å disponere arbeidstiden som er avsatt til for- og etterarbeid, vil det fra skolestart bli liten eller sterkt redusert undervisning ved seks skoler i Kristiansand og 11 i Arendal. Ved dette streikeuttaket er ingen barneskoler rammet.

— Utdanningsforbundet holdt løftet sitt om ikke å ramme 1. klassingene, som nok har gledet seg lenge til sin første skoledag. Hvorvidt de kan bli rammet ved en opptrapping av streiken er en helt annen sak, sier Andersen.

Fylkesleder Åse Løvdal i Utdanningsforbundet i Vest-Agder sier de er villig til å snakke med motparten, men at lærerne ikke har mer å gi.

— Utdanningsforbundets streikekasse er full, slik at de streikende vil få utbetalt full lønn under streiken. Jeg frykter verken at KS tyr til lockout eller at staten griper til tvungen lønnsnemnd. Det er nok å vise til at det gikk over 10 uker før staten grep inn med tvungen lønnsnemnd da førskolelærerne streiket i 2000, sier Løvdal.

- Svært uheldig

Styreleder i KS Agder, Arne Thomassen, sier det er svært uheldig dersom en ikke unngår en skolestreik som vil ramme mange elever og foreldre hardt. Onsdag tok han kontakt med KS-leder sentralt, Gunn Marit Helgesen, og understreket at det er sterkt ønskelig at partene på nytt setter seg sammen og blir enige før streiken trappes kraftig opp fra skolestart.

— KS Agder har hatt et godt forhold til Utdanningsforbundet. Nå forutsetter vi at spillereglene under konflikten blir fulgt, sier Thomassen.

Sparer penger

Mens streiker i privat sektor rammer arbeidsgiveren økonomisk, sparer kommuner og fylkeskommuner store lønnsutgifter når lærere og andre offentlig ansatte streiker.

Fylkeslederen i Utdanningsforbundet ser det uheldige i at lærerstreiken rammer tredjepart mer en arbeidsgiver.

— Det er ikke moro å ramme en uskyldig tredjepart, men streik er vårt eneste maktmiddel, sier Løvdal.

Selv om Kristiansand kommune vil spare lønnsutgifter under lærerstreik, skulle oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand kommune gjerne vært konflikten foruten.

— En langvarig streik vil være svært uheldig for elevenes læring. Det gledelige er at de laveste klassetrinnene blir skjermet i første omgang, sier Rekve.

5500 i streik

På landsbasis vil 5500 medlemmer av Utdanningsforbundet kunne være i streik fra mandag. Forbundsleder Ragnhild Lied minner om at dette bare er andre streikeuttak, og lover fortløpende opptrapping.

— Vi krever en arbeidstidsavtale som anerkjenner lærerjobbens egenart. Vi streiker for mer fleksibilitet i skolehverdagen, for mindre detaljstyring helt inn i klasserommene og for å styrke lærerrollen, sier Lied.