KRISTIANSAND: — Nei, vi skal ikke tilbake til hjørnebygget på Øvre Torv hvor vi holdt til i mange år. Det blir i nyrenoverte lokaler på Nedre Torv, med innflytting i løpet av første kvartal 2017, sier sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen.

Han og administrerende direktør Harald Jacobsen står utenfor rekken av spisesteder som preger sørsiden av Nedre Torv. Og de virker svært så fornøyde. For etter at begge tiltrådte hos mediehuset på Fiskåtangen i 2010, har de jobbet målbevisst for flytting til Kvadraturen.

- Hvor Fædrelandsvennen hører hjemme, som en del av bybildet, og hvor vi er nærmere lesere og kunder enn på Fiskåtangen. Så dette er gledelig! mener begge. Og sender en hilsen til Schibsted, som har strukket seg langt for å legge til rette for operasjonen.

— Eieren har virkelig støttet oss. Dette har tatt tid, men nå skjer det altså – til glede for de ansatte, sier Harald Jacobsen.

Blåst til himmels

Fædrelandsvennen har holdt til på Fiskåtangen siden 1973, året etter at avishuset på Øvre Torv ble blåst i lufta av en misfornøyd lærling. Etter at avisen ble grunnlagt i 1875, nøyde den seg først med ett rom på hjørnet av Kirkegata og Kongensgate fram til 1879, deretter flyttet den til Torvet og hadde «hovedkontor» der i 93 år. Nå kommer den altså hjem igjen.

Men: Det blir en mellomstasjon på anslagsvis halvannet år. For mye skal gjøres i bygningsmassen på Nedre Torv før alt er klart og 95 arbeidsplasser kan tas i bruk. I mellomtiden vil mediehuset innlosjere seg i tredje og sjette etasje i Mjålandbygget, med inngang fra Henrik Wergelandsgate og fasade mot Markensgate. Mest sannsynlig blir det flyttesjau etter at dette årets sommerferie er gått over i historien, så dagene på Fiskåtangen nærmer seg talte.

- Skal bygget vi flytter fra, leies ut?

— Det blir ledig for utleie, ja, bekrefter Harald Jacobsen.

Revitalisering

Ikke overraskende eies Mjålandbygget av Ivar Mjåland, mens Christiansholm Eiendom kontrollerer bygningskomplekset ut mot Nedre Torv. Bak Christiansansholm Eiendom står den samme Ivar Mjåland, dessuten Kurt Mosvold, Ole-Ragnar G. Olsen og duoen Jon Bjørgum/Steinar Bruskeland. De har planer om en omfattende revitalisering av et så sentralt Kvadraturen-kvartal.

- Fædrelandsvennen får resepsjon og kanskje et tv-studio på gateplan, mens resten av arbeidsplassene skal samles på én etasje lengre opp i bygget. Så vi bidrar til revitaliseringen på vår måte, fremholder Eivind Ljøstad.

- Parkering?

— Planene for kvartalet omfatter jo også et underjordisk p-hus under Nedre Torv. Det mener Christiansholm Eiendom er realistisk at kommer på plass, svarer Ljøstad.