Egil Mølland, næringssjef i Iveland kommune, er godt fornøyd med interessen for leilighetene. Foto: Torgeir Strandberg
Slik skal nye Iveland sentrum se ut med tiden. Foto: OLE ROALD AS ARKITEKTUR

Første del av byggearbeidet på Åkle nærmer seg ferdig. Den 5. september åpner dørene, og ifølge næringssjefen i Iveland, Egil Mølland, har prosjektet allerede fått en god start.

— Salget av leiligheter har gått veldig bra. Av de åtte leilighetene som blir innflyttingsklare i løpet av høsten, er halvparten allerede solgt. Det er samtidig som vi vet flere sitter på gjerdet og ser an utviklingen. Vi karakteriserer det som en pangstart, sier Mølland.

Brorparten av leilighetene er på 55 kvadratmeter og prisen ligger nå på rundt 1,7 millioner. Neste byggetrinn starter i august.

Leilighetene er mellom 50 og 60 kvadratmeter og har kveldsol på verandaen. Foto: Torgeir Strandberg

Under markedspris

For at prosjektet i det hele tatt skulle bli en realitet, gikk kommunen på forhånd med på å leie næringsdelen på 610 kvadratmeter. Leieprisen for kommunen er 1900 kroner per kvadratmeter i 15 år. Kommune skal altså betale snaue 1,2 millioner kroner i leie hvert år i 15 år til utbygger for areal de leier videre til næringsformål for omkring halv pris. Andre bedrifter reagerte på praksisen til kommunen og mente det skapte konkurransefordeler. Ole Albert Mykland ved Joker Skaiå, noen kilometer sør for Iveland sentrum, omtalte blant annet praksisen som en skandale.

— Det er en skandale at kommunen skal leie dyrt og framleie billig. Hva med oss andre som forsøker å drive og klare oss selv, spurte Mykland kommunen da leieprisen ble klar.

Ser fremover

Næringssjefen sier at praksisen er helt lovlig og at kommunen må sikte fremover for å få den utviklingen som trengs i Iveland.

— Vi hadde nøkterne forhåpninger med tanke på utleie av næringsdelen i prosjektet. Men vi er fornøyd med hva vi har fått gjort til nå. Ett av lokalene er fortsatt ledig, men vi hatt fått prisen vi tenkte oss på rundt 1000 kroner kvadraten, sier Mølland, som sier det ikke har vært flere protester siste halvår.

Det er nå klart at det blir matvarebutikk, interiørbutikk, mineralutstilling og kafé i næringsdelen. Ett av lokalene vil i tillegg bli brukt som folkebibliotek fram til en næringsaktør melder interesse for det siste lokalet.

— Det arkitektoniske var veldig viktig for oss. Vi kunne gått for minimumsløsninger og dermed unngått dette spriket mellom markedspris og hva kommunen betaler, men da hadde vi ikke fått et fint sentrum, syns jeg. Hele prosjektet er ganske unikt. Det er ikke ofte man ser leiligheter på bygda. Hele Åkle-anlegget er i tillegg omtrent på størrelsen med hva en vanlig tomt i kommunen er på. At leilighetene er såpass populære, viser jo at tidene har endret seg på bygda også, sier Mølland.

Vekst på bygda

Kommunen hadde som mål at prosjektet ville gi kommunen hundre nye innbyggere, som ifølge næringssjefen vil gi mellom tre og fem millioner kroner ekstra til kommunekassa i året. At kommunen må betale over én million kroner i året for at prosjektet skulle realiseres, klarer ikke Mølland å se på som negativt.

— Det å bruke 1,2 millioner i året for å tjene mellom tre og fem millioner, er kanskje tidenes mest gunstige avtale for kommunen, sier Mølland, som sier de foreløpig er i rute på antall nye innbyggere.

Klare for kommunereformen

Regjeringen har en uttalt målsetting om å styrke lokaldemokratiet ved gjennomføre en kommunereform. Iveland kommune er fornøyd med å få Åkle-prosjektet i land før den tid.

— Hadde vi vært en del av en storkommune, ville vi nok ikke greid å få i gang denne satsingen. Jeg tror Åkle-prosjektet er redningen for at Iveland fortsatt eksisterer etter vi blir en del av en storkommune, sier næringssjef Egil Mølland.

Iveland er også i gang med å restaurere gamlehjemmet og går for å satse på én større skoleenhet på grunnskolenivå på vestsiden av kommunen, skolen på Vatnestrøm består, noen hundre meter fra Åkle-prosjektet.

— Det er viktig å satse på robuste enheter. Vi har hentet inspirasjon fra Danmark, som sier terskelen for eksempelvis å legge ned skoler er mye lavere når kommunene blir større. Vi er i ferd med å gjøre Iveland klar for sammenslåing, sier Mølland.