— Da jeg så bilen komme ut tenkte jeg at dette kom ikke til å gå bra, fortalte Solås i Kristiansand tingrett tirsdag.

30. september i fjor syklet han hjem fra jobb i Kristiansand, slik han pleier. Da ulykken skjedde lå han 100 meter bak den kvinnelige syklisten som ble alvorlig skadet. Kvinnen syklet like bak sin ektemann, som klarte å svinge unna.

— Bilen kom fort ut og blokkerte hele sykkelstien. Den første syklisten klarte å komme seg forbi på en finurlig måte mellom bilen og støyskjermen. Det klarte ikke syklist nummer to. Hun gikk på hodet over styret og landet med hodet i asfalten, sa Solås.Han er ikke i tvil om at kvinnen hadde kollidert med bilen dersom hun ikke hadde bråbremset.

— Hun hadde kjørt rett inn i bilen dersom hun ikke hadde bremset, sa Solås.

- Ba syklisten flytte seg

63-åringen som kjørte bilen er tiltalt for uaktsom legemsbeskadigelse, brudd på vikeplikten og for å ha forlatt ulykkesstedet. Kvinnen forklarte tirsdag at hun forlot ulykkestedet fordi hun hadde en time på sykehuset, men at hun først spurte kvinnen om det gikk bra og ba de andre på stedet om å ringe ambulanse.

— Jeg ble ikke spurt om å ringe ambulanse, det gjorde jeg på eget initiativ, sa Solås.

Solås oppfattet ikke at 63-åringen eller hennes kvinnelige passasjer spurte om hvordan det gikk med den skadede kvinnen.

— De spurte om ikke dama kunne flytte seg ut av veien, ettersom de hadde det travelt og måtte komme seg til sykehuset. Jeg sa nei, og passasjeren eller sjåføren sa da at de kunne kjøre motsatt vei for å komme seg ut, sa Solås.

- Var sint på syklister

Den skadede kvinnens ektemann forklarte seg også for retten tirsdag. Han fortalte at 63-åringen virket irritert.

— Det virket som om hun var sint på syklister. Hun sa noe om stor hastighet og at det måtte jo skje en gang. Hun skjelte og smelte og gjorde ingenting for å sjekke den skadede, sa ektemannen.

Frank Solås var ikke i tvil om at den skadede syklisten hadde behov for legehjelp.

— Hun hadde smerter i skulderen og noen skrubbsår. Hun var også veldig omtåket og stilte det samme spørsmålet om og om igjen. Hun registrerte ikke svarene, så jeg mente det var betimelig å ringe ambulanse, sa Solås.Undersøkelser på sykehuset viste at kvinnen hadde fått et brudd i nakken og hjernerystelse. Hun er fremdeles sykmeldt fra jobben som kokk.

Hadde blikkontakt med sjåføren

63-åringens forsvarer, Sveinung Søndervik Johnsen, konfronterte både Solås og ektemannen med opplysningene de kom med i avhør hos politiet. Begge skal ha forklart at bilen kom ut i en jevn fart. Ektemannen har også forklart at han fikk blikkontakt med sjåføren da han var 10-15 meter fra bilen.

— Hvorfor bremser du ikke når du ser bilen? spurte Søndervik Johnsen.

— Jeg bremset. Men det er jo ikke vanlig at en bil kjører ut og blokkerer hele sykkelstien, svarte ektemannen, som avviste at han og kona hadde hatt spesielt høy fart.

På spørsmål fra dommeren svarte ektemannen at han så det som naturlig at bilen ville stoppe og derfor ikke bremset helt opp.