— Flere kvinner og færre menn under 25 år kommer til megling. Økonomiske saker har hatt en markant nedgang. Det som allikevel er mest slående i halvårsstatistikken for Agder, er stabiliteten, melder leder for Konfliktrådet i Agder, Helge Bie Riber, i en pressemelding.

— Vi har fått meldt inn akkurat like mange saksforhold dette halvåret som første halvår 2013. Både voldssaker, trusler og krenkelser, skadeverk og naskeri holder et overraskende stabilt nivå, legger han til.

Naskeri topper

Saksstatistikken ved utgangen av juni viser 233 saksforhold i 217 saker hittil i år, likt fordelt på straffesaker og sivile saker.

Antall uløste saker er gått ned fra 43 første halvår i fjor til 16 dette halvåret. Det er inngått 151 nye avtaler i perioden.

— Avtalene fordeler seg på økonomisk erstatning, arbeid og forsoningsavtaler. Kun en avtale er brutt, forteller Riber.0

Det er flest saker som går på naskeri (35 saker) og skadeverk (34), tett fulgt av vold (30), trusler (20) og krenkelser (20).

Politiet er hovedleverandør av straffesaker til konfliktrådene.

Mye oppfølging

— Vi har i gang ni oppfølgingsteam for unge lovbrytere, ungdom som har begått alvorlig og gjentatt kriminalitet og trenger mer omfattende oppfølging enn en vanlig megling, sier Konfliktrådets leder.

Fra 1.juli vil domstolene ha mulighet til å dømme til ungdomsstraff og ungdomsoppfølging som en videreføring av dette arbeidet.

På landsplan for konfliktrådene i Norge får viser tallene at de tilsendt mer alvorligere saker enn tidligere og pålegges oppgaver som ungdomsoppfølging og ungdomsstraff, Og det totale sakstallet går ned.

— Når partene møtes får offeret anledning til å sette ord på følelser rundt det som har skjedd, mens påklagede får mulighet til å ta ansvar og gjøre opp for den ulovlige handlingen, understreker Riber.