De fire roerne fra Kristiansand Roklubb som søndag kveld startet ferden fra Arendal til Hirtshals i en offshore dobbeltsculler, nådde mandag formiddag Hirtshals. På kaia ble de møtt med champagne fra en jublende gjeng fra Hirtshals hotell.

— Det var helt topp. Etter over 17 timer med roing smakte champagnen ekstra godt, forteller roer Arvid Bentsen.

Mulig kvinnelig rekord

Renée Røyneland ble overrasket over mottakelsen som ventet dem.

— Det var en fantastisk følelse å legge til kai og få den mottakelsen. Vi fikk både tilgang på dusj og middag noe som var svært etterlengtet, forteller hun.

Røyneland forteller at hun og Carina Lund Marcussen visstnok skal være de to første jentene som har rodd denne turen uten å ha hatt hjelp på veien.

Det var Renée Røyneland, Carina Lund Marcussen, Arvid Berntsen og Helge Tønnessen fra Kristiansand Roklubb, som ankom Hirtshals i en offshore dobbeltsculler mandag formiddag. Foto: Karstein Brøndbø

— Felleskjøpet stilte med følgebåt, men vi trengte den ikke. De fungerte bare som sikkerhet, så det er gøy hvis vi var først, forteller Røyneland

Motvind senket farten

De hadde regnet med å bruke 16 timer på turen, men grunnet hard motvind og mye sjø brukte de til slutt 17 timer og 45 minutter.

— Det ble fryktelig tungt. Vi hadde fire sekundmeter motvind så det ble mye tyngre enn forventet, forteller Røyneland.

De fire roerne har rodd tre stykker på skift i tre timer, med en halvtimes pause mellom. Til og med Arvid Bentsen og Helge Tønnessen som har tatt turen før synes at denne var en av de tyngre turene.

— Vi fikk hardere vær enn det som værmeldingene hadde meldt. Det begynte allerede da vi dro fra Arendal, og så fulgte motvinden oss hele tiden. Det senket farten og gjorde turen mye hardere, forteller Bentsen.

Fokus på matsikkerhet

Turen har væt basert på Henrik Ibsens dikt om Terje Vigens desperate forsøk på å redde familien i en tid med matmangel og hungersnød i befolkningen. For å sette fokus på matsikkerhet har dermed Felleskjøpet bestemt seg for å minne Vigen med en rotur fra Arendal til Hirtshals etter en tønne med dansk korn. Tirsdag skal derfor en korntønne, ca 100 kg dansk bygg, roes fra Hirtshals til Arendal av Axel Bjørklid og Rolf-Erik Buøen Poppe i færingen til Bragdøya kystlag.

Dere kunne ikke tenkt dere å ro tønna tilbake til Arendal da?

— Nei. Nå får det holde. Jeg kjenner at jeg fortsatt går sjøgang, sier Røyneland med et smil.