Aksjonærene i Valle Naturkjøt AS med familiemedlemmer ledet flyttingen av 32 kyr til sommerbeite i Prestegardskogen i Valle mandag kveld. Fremst i følget ledet fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund og Grunde Johnsen fedriften på rv 9. Foto: Johs. Bjørkeli
Bjørgulv Sverdrup Lund (H) vel framme med kuflokken i Prestgardskogen i Valle mandag kveld . Foto: Johs. Bjørkeli
En liten dytt med brøytestikka fikk kua inn i rekka igjen. Foto: Johs. Bjørkeli
Å være aksjonær Valle Naturkjøt AS gjør at de som eier kyrne får god trim. Her er mye dugnadsarbeid, forteller Bjørgulv Sverdrup Lund. Foto: Johs. Bjørkeli
Sist i rekken av kyr på riksvei 9 sør for Valle, kua Laila, oppkalt etter aksjonær i Valle Naturkjøt AS og tidligere fylkesordfører Laila Øygarden (Ap), måtte få klippet klauvene sine før fedriften tok til. Derfor tok hun det pent, sist i rekken. Foto: Johs. Bjørkeli

I fem år har en gjeng hobbybønder i Valle og omegn ved hjelp av innleid ekspertise drevet kjøttproduksjon i Valle Naturkjøt AS.

Fylkesordfører i Aust-Agder, Bjørgulv Sverdrup Lund (H) er en av aksjonærene. Med uomtvistelig autoritet og en stemme så dyp og myndig at selv kyr med slaktevekt på 200 kilo hoppet forskrekket bort fra veikant og kraftforbøtte når de falt ut av rekken, ledet han flyttingen til sommerbeite mandag kveld.

«Høgre-kyr»?

— Jeg har hørt folk i bygda si at «der kjem desse Høgre-kyrne». Er det bare høyrefolk blant aksjonærene, Bjørgulv?

— He, he. Det er nok en majoritet. Men blant kyrne har vi ei som heter Laila, oppkalt etter tidligere fylkesordfører Laila Øygarden fra Ap. Hun har aksjer her. Ordfører Sigmund Pedersen i Froland er aksjonær og han tilhører Senterpartiet, smiler en svett fylkesordfører Sverdrup Lund, som har gått baklengs nesten fire kilometer for å få bølingen av Herford- og Cherolais-kyr til sommerbeite i den nær 400 mål inngjerdede Prestegardskogen i Valle.

God trim

Det er ikke til å komme forbi at når bølingen ledes av en fylkesordfører, blir det fokus på det, men Bjørgulv Sverdrup Lund hadde et utmerket samarbeid med både andre aksjonærer og barna deres mandagskvelden.

— De som er med her får god trim, sa styreleder Edvind Brottveit som sammen med kultursjefen i Valle, Torunn Charlotte Lund kjørte ledebil gjennom bygda da «Høgre-kyrne» inntok sitt saftige sommerbeite.

— Og få nå med at dyra går ute hele vinteren også. Her produserer vi kjøtt á la «splendid marmorert», mener den stolte gjetergutten og fylkesordføreren.