— Bygget nærmer seg 30 år, det er nok tida for å gjøre et lite løft, sier Roy Gundersen til Fædrelandsvennen.

Eiendomsinvestoren er daglig leder for Hillegarn AS, selskapet han eier sammen med fetteren Kurt Mosvold (50/50). De er dominerende huseier i Trekanten Senter etter å ha handlet aksjer i poser og nett av Ica-kjeden i fjor.

Roy Gundersen. Foto: Tore André Baardsen

Sameiet Trekanten Senter iverksetter nå en reguleringsprosess med sikte på bedre utnyttelse av den strategisk beliggende eiendommen i hjertet av Vågsbygd, med 20.000 innbyggere.

For mye asfaltpreg

I første omgang handler det om å renovere fasaden for et anselig millionbeløp. Men siden eiendommen er uregulert, må noen formaliteter på plass.

Og skal det først lages en reguleringsplan med rammer for utvidelser, vil sameiet se ting i lengre perspektiv. Men flere butikker er neppe aktuelt.

Trekanten Senter fra 1990 forblir noenlunde som i dag, men man ønsker et påbygg i to-tre etasjer med boliger. Bensinstasjonen består, men ved å gjemme den under et lokk kan det bygges fem etasjer med boliger og kontorer over.

Foreløpig skisse som viser senterbygningen i bakkant og fire nybygg oppå et lokk over bensinstasjonen. Foto: Spiss Arkitektur & Plan AS

«Dette vil bidra til at arealet rundt trafikksystemene i området blir mindre utflytende og preget av store asfaltflater.» anfører sivilarkitekt Svein Erik Bjorvand i oppstartsbrevet til kommunen.

Dette handler om å tilrettelegge i en litt rolig tid.

Den enkle skissen viser fire bygg i fem etasjer ut mot Vågsbygd ringvei og Vågsbygdveien.

Trekanten Senter består i dag av parkeringskjeller og tre etasjer med til sammen nærmere 9000 kvadratmeter gulv forretning og kontor. O.G. Ottersland eier lokalene til Coop-butikken, mens YX eier bensinstasjonen.

— Det er ingen som står og banker på døra og trenger kontorplass i dag, men dette handler om å tilrettelegge i en litt rolig tid. Når markedet så tar seg opp er reguleringsjobben ferdig, forklarer Roy Gundersen.

- Godt tidspunkt

I kommuneplanen er eiendommen avsatt til senterområde. Nærheten til bussmetroen taler for høy utnyttelse på stedet.

Etter et første kontaktmøte mellom utbygger og etat er det gitt grønt lys for en reguleringsprosess, som normalt tar et års tid innen endelig vedtak i bystyret.

— Vågsbygdveien og sykkelekspressveien er ferdig bygd, omgivelsene faller på plass. Vi mener dette er et godt tidspunkt å starte en prosess med fortetting ved Trekanten Senter, uttaler planleder Eirik Martens Svensen i Kristiansand kommune.

Å tillate flere butikkflater er lite aktuelt, da dette kan svekke Vågsbygd Senter. Boliger vil det alltid være marked for, kontorer mer usikkert.

- Byen har nok kontorer?

På taket av Trekanten Senter planlegges to-tre etasjer med boliger. Foto: Sondre Steen Holvik

— I utgangspunket er det mye ledig, en del av diskusjonen blir sikkert å finne den riktige fordelingen mellom næring og bolig. Det kan også være noe av bygningsmassen blir så støyutsatt at det ikke er mulig med boliger, slik at næring tvinger seg fram, svarer Svensen.Nå nabotoma mot nord er pilotprosjektet Trekanten i massivt treverk på høring, med kommunen på utbyggersiden. Planene omfatter 84 leiligheter i opptil sju etasjer, bygd rundt et tun med dagligvarebutikk og parkering i kjelleren.