Fire unge politikere er i ferd med å planlegge sin politiske karriere. En viktig milepæl var onsdag ettermiddag da de møtte på sitt første bystyremøte.

— Det var en venninne som lurte på om jeg ble ordfører hvis jeg bare fikk mange nok kryss under valget. Men mange er imponert over at jeg har kommet inn og jeg er veldig opptatt av å vise respekt for den tilliten jeg har fått, sier Amalie Gunnufsen (19), den yngste i Høyres gruppe i Kristiansand.

Hun var 15 år da tragedien på Utøya skjedde. Det var starten. Etter det ble det lederverv i Unge Høyre i Vest-Agder, plass i Høyres programkomitè og plass i bystyret.

— Etter 22. juli fant jeg ut at også jeg skulle melde meg inn i et parti. Først tenkte jeg AUF som alle andre, men fant ut at det ikke var noe for meg, sier hun.

Valgte forskjellig

For alle de fire ble 22. juli avgjørende. Andreas Landmark (18) valgte SV, Jannicke Svaba (18) valgte Frp.

— Alle i vennekretsen ble interessert i politikk. Vi var fire stykker og to gikk til Frp. De andre valgte ikke partier, men de er nok mer på sosialistisk side, sier hun.

Lyder Johan Ovensen (18) var allerede blitt med i AUF.

— Jeg fikk en vekker og fikk bekreftet at det er viktig å engasjere seg. I tillegg er jeg jo fra en familie som har vært politisk engasjert, sier Ovensen.

Familien er ikke et helt uvanlig utgangspunkt for politisk engasjement. Hvem foreldrene og besteforeldrene dine er, vil fort «forfølge» en politiker. Andreas Landmark er barnebarn av Birte Simonsen (Miljøpartiet).

— Det kan vel bli en familiesamling i bystyret. Jeg har fått politikk inn med morsmelka, selv om jeg valgte et annet parti enn det som har vært vanlig i familien, sier han.

Reguleringsplaner

De fire ble med i politikken for å gjøre en forskjell. I lokalpolitikken betyr gjerne det å bestemme hva som skal skje med områdeplanen for Marviksletta.

— I ungdomspartiene skal man jo redde verden, men når du blir med i bystyret, er det en reguleringsplan du skal behandle. Men det er også noe som kan forandre byen, sier Lyder Johan Ovensen.

Forrige bystyre vedtok for eksempel en reguleringsplan for en mye omtalt parkeringskjeller under Torvet.

— Og det parkeringshuset skal Lyder og jeg kjempe mot. Men jeg håper jo også at det er saker vi fire kan jobbe sammen om, som å øke lærertettheten, sier Andreas Landmark

Ambisjoner

Mens de yngste nykommerne i bystyret er 18 år, er de eldste 63. De tenker kanskje at de skulle startet sitt engasjement tidligere.

- Hva er deres politiske ambisjoner?

Her må de fire allerede ha lært at de skal være forsiktige med hva de svarer på det spørsmålet:

— Jeg har gjerne lyst å sitte i 17. mai-komitèen en gang, ler Amalie Gunnufsen.

— Det tror jeg du skal klare, oppmuntrer Andreas landmark

- Hva er det som irriterer dere mest etter å ha blitt med i politikken?

— Møtene kan ta veldig lang tid. Alle har veldig mye på hjerte, sier Amalie Gunnufsen.

— Man kan jo føle seg litt tilsidesatt, men stort sett føler jeg at alle blir tatt hensyn til. Og så får vi jo bare vise hva vi kan i bystyret, sier Lyder Johan Ovensen.