— Vi opplever uvanlig stor interesse for leilighetene, sier prosjektleder Jack Andersen i Agderbygg.

Selv uten annonsering skal allerede flere titalls personer ha satt seg på liste over interesserte leilighetskjøpere.

Bjørg Bjørsvik og Jack Andersen ser fram til at kommunens mest omfattende leilighetsprosjekt for eldre over femti, blir realisert. Jordet i bakgrunnen ligger i umiddelbar nærhet til Søgne omsorgssenter, hvor de to er fotografert fra. Foto: Kjartan Bjelland

Til høsten håper de å sette spaden i jorda for å realisere leilighetsprosjektet på Nymoen, jordet som har Søgne omsorgssenter som nærmeste nabo.Plasseringen er strategisk med tanke på målgruppen — nedre aldersgrense for å kjøpe bolig her er nemlig femti år.

Ikke skremt av Rona

At 30 seniorleiligheter står usolgteved Solsiden Rona, skremmer ikke Jack Andersen fra planene om å bygge tre ganger så mange enheter på jordet på Tangvall.

— Overhodet ikke. Vi har et helt annet nedslagsfelt og et annet konsept, sier Andersen.

- På hvilken måte da?

Én måned etter ferdigstillelse var kun seks av 36 leiligheter solgt i seniorprosjektet Solsiden Rona. Bak prosjektet, som også omfatter en næringsdel, står BRG, Kruse Smith og Hilde Sundstøl. Foto: Reidar Kollstad, arkiv

— Dette er selveierleiligheter med mye lavere terskel aldersmessig, samtidig som det tilrettelegges for at man kan kjøpe tjenester etter behov.- Vi håper at de aller fleste leilighetene får husbankfinansiering. Og ikke minst satser vi på det sosiale bomiljøet. Vi ønsker å forebygge at de som kjøper her blir sittende alene i leilighetene sine, sier Andersen.

Det er der eldrerådsmedlem Bjørg Bjørsvik kommer inn.

Hun bistår i å legge til rette for sosialt samvær beboerne i mellom, og har fått 300 av de totalt 11.000 kvadratmeterne til fri disposisjon.

- Drøm i oppfyllelse

— Det blir fellesarealer hvor beboerne kan møtes og være sosiale; ta en kaffe, se en film, dra på turer, spille, holde lesesirkel, ha fester - jøss, så gøy vi skal få det!

Ingen under femti får kjøpe leiligheter i seniorprosjektet som Agderbygg står bak på dette jordet på Tangvall i Søgne. Bjørg Bjørsvik og Jack Andersen, prosjektleder i Agderbygg, tror nærheten til Søgne omsorgssenter i bakgrunnen vil være en stor fordel. Foto: Kjartan Bjelland

Bjørsvik, som er kjent i Søgne for sitt frivillige engasjement for eldre, bobler av entusiasme når hun legger ut om planene.— For meg er dette en drøm som går i oppfyllelse. Jeg ser for meg å lage en ukesmeny med aktiviteter hvor folk kan plotte inn det de ønsker, sier hun.

Selv nærmer hun seg sytti, og sier eldre er opptatt av særlig to verdier:

— Trygghet, og livskvalitet. Her får de begge deler. Blir man dement, eller så somatisk syk at man ikke kan klare seg alene lenger, slipper man å flytte fra nærmiljøet. Da ligger det kommunale omsorgssenteret nærmest vegg i vegg, framholder hun.

Ulike størrelser

Bjørsvik og Andersen har vært rundt på flere tilsvarende prosjekter andre steder i landet for å hente inspirasjon, og vil plukke med seg det som fungerer best til boligene på Tangvall.

Både Søgne omsorgssenter (til venstre) og de nye seniorboligene (til høyre) ligger tett opp mot E39. I tilknytning til dagens omsorgssenter skal kommunen bygge 30 nye omsorgsboliger, til en kostnadsramme på 112,5 millioner kroner. Foto: Agderbygg

Detaljreguleringsplanen for prosjektet har nettopp vært på høring. Om kort tid starter arkeologiske undersøkelser på tomta, og om alt går alt etter planen, starter selve byggingen til høsten. Om byggingen deles opp i ett eller to byggetrinn, bestemmes av interessen i markedet.

— Hva blir kvadratmeterprisen?

— Den er ikke bestemt ennå. Det er også for tidlig å si hvor mye vi får i tilskudd fra Husbanken. Det blir leiligheter i ulike størrelser og prisklasser. De største, på 150 kvadratmeter, er nok ikke for alle. Men de minste er på 36 kvadratmeter, påpeker Andersen.

Utvider omsorgssenteret

I tilknytning til dagens omsorgssenter planlegger Søgne kommune å bygge 30 nye omsorgsboliger, til en kostnadsramme på 112,5 millioner kroner.

— Administrasjonen holder på med en beskrivelse av prosjektet. Saken kommer til politikerne i vår, og så satser vi på bygging i 2016 og 2017, opplyser Gustav Skretting, kommunalsjef for helse- og sosial i Søgne kommune.

Han er svært positiv til Agderbyggs planer for naboeiendommen.

— De blir et viktig supplement til det kommunale tilbudet. Vi går gjerne i dialog med utbyggerne om hvordan vi kan samarbeide, sier Skretting.

Han fremhever nærheten til kjøkkenet og kafeteriaen på omsorgssenteret som én fordel.

— Også for de som trenger hjemmehjelp, er det en fordel at det ligger i nærheten. Det vil gjøre det lettere å bistå der det er behov for nødvendig helsehjelp, sier kommunalsjefen.