— Det føltes som et eventyr å se alle menneskene i senteret før jul. Tilbakemeldingene fra publikum var at de hadde ventet og savnet et tilbud som dette, sier senterleder Audun Håland.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Tallene forteller at i uke 51 var det en omsetningsøkning på 114 prosent i forhold til i fjor. I uke 52 var økningen på 117 prosent. Med en økning fra 15 til 45 butikker er jo ikke det så overraskende.

— Det mest spennende er at de butikkene som var i senteret i fjor og som er fortsatt er her, alene har hatt en omsetningsøkning på 22 prosent i uke 51 og på 26 prosent i uke 52. Det forteller om mange flere mennesker i senteret enn før, sier Håland. I rene tall ble det handlet for 10,7 millioner kroner i uke 52 i Amfi Mandal mot 4,9 millioner kroner i samme uke i fjor.

Mandals nye kjøpesenter åpnet i november. Mange har vært spente på om senteret vil klare å demme opp mot den massive handelslekkasjen ut av kommunen som har vært på 400 millioner kroner årlig.

Tilfreds i gågata

Hvordan gikk det så med butikkene i gågata? - Jeg har ennå ikke konkrete tall, men jeg vil si vi er tilfredse. Det har gått greit nok, sier leder for Handel i sentrum Christian Berge Haugen.

Leder for Handel i sentrum i Mandal, Christian Berge Haugen, er godt tilfreds med hvordan julehandel har vært i gågata tross det nye kjøpesenteret. Foto: Jarle R. Martinsen

Han har møtt mange spådommer om nedgangstider med nytt kjøpesenter et par steinkast unna gågata. Men slik har det ikke gått.

— Nei, slett ikke. Fordi Amfi ligger i sentrum av byen tiltrekkes folk fra hele regionen hit. Og når de først er i Amfi tar de gjerne turen også til gågata eller omvendt. Vi drar nytte av hverandre, sier han.

Ikke tomme lokaler

Haugen forventer ikke mørke butikklokaler i gågata enn det som er der alt. - Det er 60 butikklokaler i dette området, der tre for øyeblikket står tomme. De vil trolig fylle seg opp med folk som vil prøve seg, sier han.

Men Haugen ser at det vil bli tøft i visse bransjer, særlig klær. - Nå er det mange slike butikker i byen, sier h an.

Handelslekkasje strupet

Leder av Butikkutvikling Sør, Roy Michaelsen, er ikke i tvil om at tallene til Amfi bekrefter at handelslekkasjen ut av Mandal nå er strupet markert inn.

- Det er spesielt interessant at de butikkene som var i Amfi i fjor har hatt en slik betydelig økning i år. Det forteller om mange flere mennesker i senteret som sådan, sier han.

Samtidig minner han om at julehandelen i fjor var svak, ikke bare lokalt, men i hele landet. - Derfor blir det spennende å følge med hvordan handelsnæringen i Mandal vil gjøre det fremover. Dette er mulighetenes by, sier han.

Må ha åpent lenger

Han har et sterkt råd til butikkene i byens gågate: - Her må åpningstidene utvides. Det nytter ikke å stenge klokka 16.30 eller 17 når Amfi og butikkene i nabokommunene har åpent til klokka 20, sier Michaelsen.

Han sier at han skjønner det er en utfordring i butikker der det er bare er én eller to ansatte. - Men det er vanskelig å se andre valg enn å ha åpent lenger, sier han.