— Ho er hissig, ei ordentlig bestemt dame, opplyser sjåfør Jansen.

Han snakker om geparden Lucy (3), som fikk passet påskrevet før hun forlot dyreparken i Nürnberg i Sør-Tyskland.

«Bestemt», lød stempelet fra kollegene der nede.

– Det er første gang vi har kjørt så langt, forteller de. Etter 250 mil på halvannet døgn ankom Hans-Petter Westnes (t.v.) og Michael Jansen Kristiansand med Superspeed torsdag ettermiddag. Foto: Vegard Damsgaard

Det fikk Fædrelandsvennens reporter erfare, de hun hogg til mot gitteret etter at teppet var fjernet fra transportkassen ved ankomst Kristiansand Dyrepark.

250 mil på halvannet døgn

Deretter slapp hun inn i gepardhuset, som blir hennes hjem den neste måneden. I noen sekunder bykset og spratt hun rundt, tydelig forvirret, og fløy i vinduet et par ganger før hun falt til ro.

Dette er krondua, som satt på med bilen fra Liberec i Tsjekkia. Den ble faktisk byttet mot en hann fra Kristiansand. Foto: Vegard Damsgaard

— Det har hun pinadø lov til. Det er godt å få strekt seg litt etter å ha sittet stille så lenge, mener Hans-Petter Westnes. Superspeed fungerte som en slags Noas Ark da dyreavdelingens sjåfører tok med seg tre hunndyr hjem til Kristiansand torsdag ettermiddag.

Men dyr får ikke sette sine klør i buffeten, de ble innvilget dispensasjon for å sitte i bilen under overfarten.

På halvannet døgn kjørte de 250 mil, som er ny dyretransportrekord. Først hentet de geparden i Nürnberg, deretter byttet de en kronduehann med en -hunn i Liberec, Tsjekkia.

Til sist plukket de opp en ordentlig apesjarmør, en keisertamarin, i Hoyerswerda, Tyskland.

Lucy bæres fra bilen inn i gepardhuset, der den skal få noen uker på å venne seg til sitt nye hjem. Lisbeth Langevold (f.v.), Hans-Petter Westnes, Michael Jansen og Olav Åsland bærer transportkassen. Foto: Vegard Damsgaard

Fikk ferten av mannfolkEtter tilvenningsfasen på én til to måneder skal Lucy få bryne seg på ekte mannfolk, faktisk verdens raskeste.

Etter å ha flydd på vinduet et par ganger får Lucy øye på de andre gepardene. Hun har fin utsikt mot tre unge brødre og en eldre, enslig hann som snart skal få prøve seg på henne. Foto: Vegard Damsgaard

Allerede etter et par minutter viste hun interesse for gepardbrødrene Asante, Kito og Kasi (2), som ankom Kristiansand fra Borås Djurpark i fjor. De bor på motsatt side av vanndammen, mens den enslige Kero (10) går for seg selv litt lenger borte.— Det skal bli moro å se hvordan de reagerer på hverandre. Jeg merket at hun fort fikk øye på dem gjennom vinduet, sier dyrepasser Olav Åsland.

Så gjenstår det å se om det oppstår romantikk. Geparder er ikke akkurat kaniner, de er mer kresne enn folk flest på hvem som får føre slekta videre.

Men Lucy har altså fire gemaler å velge i. Skal hun gå for en av «tenåringene», eller «pensjonisten» Kero - som sliter litt med draget?

Biolog Helene Axelsen. Foto: Vegard Damsgaard

— Aller helst hadde vi ønsket at hun fant sammen med Kero, fordi de passer best sammen genetisk. Han har vist interesse for damer før, men aldri fått napp. Og nå begynner han å bli en eldre mann, påpeker biolog Helene Axelsen, og legger til at gepardene blir opptil 15 år gamle.

- Verdens fineste fugl!

Selv har biologen mest sans for kronduene, som hun er stambokfører for i avlsprogrammet til den europeiske dyreparkforeningen EAZA.

Det handler om å utveksle og øke bestanden av utrydningstruede arter. Stambokføreren har full oversikt over genetikk og stamtrær, slik at man unngår innavl og fører gode gener videre.

Keisertamarinen fant seg fort til rette, og forsynte seg av snacks - banan og mango. Foto: Vegard Damsgaard

— Det er jo verdens fineste fugl! Se så flotte farger, og kronen på hodet. Hvis andre parker ønsker kronduer må de spørre meg, så råder jeg hvem de skal ta imot fra, forteller Axelsen.

Lurer hannene trill rundt

Den smarteste om bord på Superspeed, når det kommer til reproduksjon, var nok keisertamarinen. Når den elegante apen får unger er det tvillinger hver gang.

Mor setter sporenstreks far til å passe avkommet hele dagen, mens hun selv nøyer seg med å gi melk.

- I naturen vil alltid hunnen sørge for å pare seg med to hanner, fordi hun vet hun får tvillinger. Dermed tror begge at de er blitt fedre, og hun har én pappa til hver av ungene, humrer biologen.