Denne høsten innføres en fraværsgrense som tillater maksimalt 10 prosent gyldig fravær i et fag. Elever som har høyere fravær vil ikke få halvårskarakter eller standpunktskarakter etter de nye reglene.

Kritisk

AUF-leder i Vest-Agder, Dennis Torkelsen, er svært kritisk til en slik grense, og ber kunnskapsministeren om snu i saken.

— Et slikt regelverk vil ikke være med på å dra dem inn i skolen, men å støte dem ut. I dag er det læreren som vurderer fravær ut fra eget skjønn. Det er slik vi ønsker det skal fortsette, sier Torkelsen.

AUF-ledeen peker på at det allerede er mange som sliter med å komme seg gjennom videregående skole.

— Hvis du sliter med psykisk helse og har det dårlig hjemme er det ikke bare å si fra om det på skolen. Det er skummelt å gjøre seg sårbar overfor noen som har så mye innflytelse over deg, sier AUF-leder i Vest-Agder Dennis Torkelsen.

Forskjellig praksis

I dag praktiseres fraværsreglene ulikt fra skole til skole. Enkelte steder bruker lærerne skjønn når fraværet skal vurderes.

— Det som er faren er at mange lærere ikke tenker over grunnen til fraværet, men bare krysser fravær uten å bruke skjønn. Det blir veldig lett når manfår en fraværsgrense og går bort fra å bruke skjønn. Hvordan skal vi forvente at folk skal møte opp og fullføre timene som er igjen hvis de har ulovlig mye fravær allerede etter en måned. Det er demotiverende, mener AUF-lederen.

Delt syn

Mens AUF mener forslaget vil virke negativt inn på gjennomføringsprosenten, er Unge Høyre i Vest-Agder delt i synet på den nye ordningen.

Vest-Agder Unge Høyres leder, Mikael Nesse Persson tror regelendringen kan virke som et motiverende spark i baken for enkelte elever.

— Jeg ser både de positive og negative sidene med regelendringen. Utdanningsministeren har vært klar på at han kommer til å gjennomføre endringen uansett, sier leder i Vest-Agder Unge Høyre, Mikael Nesse Persson.- AUF mener en slik ordning kan gi flere dropouts fra skolen. Hva tenker du om det?

— Det kommer ganske klart fram at den nye fraværsgrensen kun retter seg mot skulk og ugyldig fravær. Jeg skjønner redselen for denne grensen, men det er nok mange som trenger et lite spark bak også for å komme seg på skolen, sier Persson.

Likt regelverk

Unge Høyre lederen tror ikke det nye fraværsreglementet løser problematikken med dropouts.

— Men dette kan være et virkemiddel for å hente inn elever som sliter med motivasjonen. Tror det er greit med et nasjonalt regelverk så vi har like regler for alle, sier Persson.