SØGNE: Det til tross for at både Eldrerådet og Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne går imot valget. De mener løypa vil bli vanskelig å bruke om vinteren, da den ikke blir brøytet.

De viser også til at løypa ikke vil bli universelt utformet, at den ikke er sentrumsnær nok – og – at den allerede er svært populær, til tross for manglende belysning.

Andre alternativ

De to rådgivende organene anfører også at de skulle vært tidligere inne i prosessen, og ber kommunestyret velge Fåmyråsen i stedet for. Den er både sentrumsnær, kan brukes av alle grupper – også de med nedsatt funksjonsevne, og er dessuten det billigste alternativet.

Fra før av er det kun én lysløype i kommunen, den ligger på Årstøl, og kommunen har lenge ønsket å tilby innbyggerne noe mer sentralt. I tillegg til Kvernhusløypa (3,3 km) og Fåmyra (0,8 km), er Tinntjønn/Hellersdalen/Tangvall (5 km), Tjomsevannet rundt (6,5 km) og strandstien Høllen/Giskedalen/Åros (1,6 km) lagt fram som alternativ.

Vil spleise

Etter en høringsrunde seiler den allerede svært populære løypa rundt Kvernhusvannet opp som favoritt blant politikerne. Da saken var til behandling i formannskapet, fattet de enstemmig vedtak om å lyssette de 3,3 kilometerne rundt Kvernhusvannet.

Administrasjonen ved rådmannen hadde lagt fram en delt innstilling; Åros strandsti som alternativ A, Kvernhusløypa som alternativ B.

Et spleiselag med Tore Løvland i spissen, har talt varmt for Kvernhusløypa som det beste trasévalget. Den tidligere Start-spilleren har lovet å sørge for dugnadshjelp og sponsormidler for å tenne lys langs Søgnes desidert mest brukte turløype.

Den lokale banken, Søgne og Greipstad Sparebank, har også signalisert at de spytter i en betydelig sum for å lyse opp ny sentrumsnær lysløype i Søgne, vel å merke uavhengig av hvilket sted valget faller på.

Unikt landskap

Kvernhusløypa er den mest benyttede turløypa i Søgne, og står blant annet på Terrengkarusellens program. Løypa regnes som unik i landsmålestokk, da den i all hovedsak er opparbeidet manuelt.

ette er kvaliteter motstanderne av å lyssette stien rundt Kvernhusvannet vil bevare, de frykter naturinngrepene av å legge løypa der vil bli for store og gå på bekostning av landskapets unike karakter.

Tilhengerne av dette trasévalget framholder på sin side at løypas lengde er perfekt for treningsturer, og man kan derfor vente seg helsemessige gevinster av å lage lysløype her.