VENNESLA / MANDAL / KRISTIANSAND: — Det kan godt hende vi ikke får de fem stillingene vi ble tildelt i statsbudsjettet. Vi trenger virkelig økt lærertetthet i Vennesla, så akkurat nå er vi litt låst, innrømmer Kristin E. Robstad, oppvekstsjef i Vennesla kommune.

15 skoler utvalgt

Gjennom statsbudsjettet bevilget regjeringen i fjor 1,5 milliarder til økt lærertetthet på ungdomstrinnet som en prøveordning de neste fire årene. 15 skoler i Vest- og Aust-Agder ble øremerket med totalt 51 stillinger. Kunnskapsdepartementet la tall for skoleåret 2011/12 til grunn og stillingene ble fordelt på skoler som i snitt hadde over 20 elever per lærer og hvor grunnskolepoeng lå under snittet for landet.

I Vennesla jublet man for fem nye stillinger på ungdomsskolen. Nå har jubelen stilnet.

- Kan ikke kutte lærere

Grunnen er retningslinjene fra Utdanningsdirektoratet. Ett av kravene er at de 98 utvalgte forsøksskolene i landet ikke kan redusere lærertettheten fra høsten. Den må være på samme nivå som i 2011/12. Vennesla-skolen må gjennom et kutt på fire millioner. Seks-sju lærerstillinger må bort.

— De skolene som kan søke om statlig tilskudd, får visse bindinger. De kan ikke kutte i antall lærerstillinger. For få midler må antall lærere være likt som forrige skoleår. Dette er en forsøksordning, og begynner man å kludre med utgangspunktet, vil vi ikke kunne måle effekten av satsingen, forklarer Janbu.

- Flere skoler i fare

- Kommunene kutter oftest i skolebudsjettene. Da vil flere skoler i landet være i fare?

— Det er absolutt flere skoler som er i fare for ikke å få tilskudd, sier Stig Janbu til Fædrelandsvennen.

— Vi er altså ikke berettiget til å få ekstra ressurser fordi vi må kutte. Vi vil uansett søke innen fristen 28. februar. Jeg blir skuffet hvis vi ikke får disse fem stillingene, sier Kristin E. Robstad.

Skjermer Vennesla ungdomsskole?

Vennesla er nå i en prosess for hvordan de skal foreta lærerkuttet. Ifølge Robstad skal det være rettferdig fordelt på alle grunnskolene.

— Kan de nå bli aktuelt å skjerme Vennesla ungdomsskole, slik at dere får tilskudd til fem nye stillinger?

— Det er ikke diskutert, men vi må i hvert fall tenke den tanken. Problemet er at da vil andre skoler bli hardere rammet, sier oppvekstsjefen i Vennesla.

Rektormøte i Kristiansand

Det er en gjennomgående frykt i flere kommuner for å miste midler til økt lærertetthet. Fem skoler i Kristiansand er forespeilet 17 nye stillinger på ungdomstrinnet fra høsten. Torsdag møtes seniorrådgiver Svein Tore Kvernes i oppvekstsektoren de fem aktuelle rektorene.

— Vi møtes for å lage søknaden, gjennomgå føringene fra Utdanningsdirektorat og identifisere om det er en problemstilling. Den kan være reell, sier Kvernes.

Ifølge Kvernes skjermer Kristiansand kommune lærerne, men skal de neste fire årene redusere den totale rammen i skolesektoren med 20 millioner kroner.

Mandal redd for å miste sju stillinger

Mandal kan søke om midler til sju nye stillinger til ungdomsskolene Vassmyra og Blomdalen. Kommunalsjef i kommunen med dårlige tider, Erik Tronstad, sier de ikke har umiddelbare planer om å redusere lærertettheten.

Det vil bli kutt i Mandal-skolen, men på andre felt.

— Vårt mål er å opprettholde antall stillinger vi har nå. Vi kan ikke risikere at vi ikke får tilsagn på de sju stillingene. Det er en grunn til at vi får disse, sier Tronstad.

Utdanningsdirektør i Vest-Agder, Gunnar Skaar, tror flere kommuner er i faresonen.

— Vi ser at skoler som ligger i kommuner som reduserer mye vil komme til å slite med å få ut antall årsverk, sier han.