— Dette er et så viktig og positivt prosjekt at vi har ført opp 1,5 millioner kroner i driftstilskudd i KrFs alternative statsbudsjett for 2015. Jeg kan ikke forstå annet enn at vi skal klare å få med regjeringspartiene på dette, og at dette bør kunne få en fast plass på statsbudsjettet. Også Høyres Svein Harberg har arbeidet for dette, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan.

Blå Kors Norge har bestemt at organisasjonens nysatsing, en chatte-tjeneste som skal hjelpe barn og ungdom som opplever å bli mobbet, skal legges til og driftes av lokalforeningen i Kristiansand. Det er også Kirsten Rypestøl i Blå Kors Kristiansand som hadde ideen og har utviklet konseptet.

Planene er blitt presentert for både departement og direktorat, og responsen derfra er ifølge Hans Fredrik Grøvan god.

Anonyme

— Jeg har engasjert meg i mobbeproblematikken. Undersøkelser forteller at en av to som utsettes for mobbing aldri forteller dette til noen. Vi håper terskelen for å ta kontakt skal være lavere når barn og ungdom kan chatte anonymt på mobil, brett eller pc. Tjenesten skal bemannes med fagpersoner, og være åpen etter skoletid på hverdag og noen timer i helgene, sier Kirsten Rypestøl.

«Snakk om mobbing» skal være et tilbud for barn og ungdom. Foreldre som opplever at barna deres mobbes, skal kunne få råd og veiledning via prosjektets nettside, men chatte-tilbudet er forbeholdt de unge.

Skjer over alt

— Vi vet at unge kan oppleve mobbing på alle arenaer. Det kan skje på skole, på fotballbanen og gjennom sosiale medier, sier Kirsten Rypestøl.

Hun viser til at 40.000-60.000 barn og unge i Norge ukentlig utsettes for mobbing. Mobbing kan være forbundet med skyld og skam, slik at mange synes det er vanskelig å snakke om dette. Mobbing skal være den største enkeltårsaken til at barn får psykiske problemer.

Gjennom prosjektet «Snakk om mobbing» håper Blå Kors også å kunne bidra til at samfunnet får oppdatert kunnskap om mobbing av barn og unge, og at erfaringene også kan brukes forebyggende.

Hans Fredrik Grøvan sier mange har fått ødelagt oppveksten, og flere også opplever å bli mobbet senere i livet på for eksempel arbeidslivet.

— Vi fikk plass til prosjektet til Blå Kors i vårt alternative statsbudsjett fordi dette ser ut til å kunne bli et spennende supplement til det etablerte tilbudet. At det er et lavterskeltilbud, er positivt. Blå Kors har ellers solid kompetanse og erfaring med å yte hjelp til personer som trenger en håndsrekning, sier han.

Daglig leder Arvid Solheim i Kristiansand Blå Kors er glad for støtten fra både Grøvan og Harberg, og understreker at også politikere fra andre parti har snakket varmt om prosjektet deres.