På E39 like ved Valand i Mandal skar bilen han kjørte over i motsatt kjørefelt og kolliderte med familien Rotevatn som var på vei hjem fra ferie. Ulykken skjedde søndag 28. juli i fjor. Nå er 52-åringen dømt til fengsel i 90 dager av Kristiansand tingrett. 55 av dagene gjøres betinget. I tillegg må mannen betale en bot på 5.000 kroner og erstatning på 446.787 kroner til forsikringsselskapet. Han får heller ikke kjøre bil før om to og et halvt år.

LES OGSÅ:

Følte seg trøtt

Den 52 år gamle mannen var på vei fra hjemstedet i Rogaland til Kristiansand for å ta fergen til Danmark. Under kjøreturen følte han seg trøtt, men valgte å ikke stoppe for å hvile av frykt for ikke å rekke fergen. Ifølge blodprøver var han ruset tilsvarende en promille på 1,2. Han var under behandling med Subutex, etter tidligere rusmisbruk, men hadde en pause i behandlingen mens han skulle på ferie. Denne pausen benyttet han til å ruse seg på noen tabletter.

Like før det smalt i Mandal hadde han fokus på batteriladning til navigasjonssystemet i bilen. I retten forklarte sjåføren at det gjorde ham uoppmerksom, og han kom over i motgående kjørefelt.

Stig Ole Rotevatn kom i mot med både kone og to ungdommer i bilen. Han forsøkte fortvilet å unngå kollisjon. I retten forklarte Rotevatn at han observerte at bilen kom mer og mer over midtlinjen og over i motgående kjørefelt, uten at sjåføren gjorde noe forsøk på å svinge tilbake. Rotevatn bremset kraftig opp, men sammenstøtet var ikke til å unngå.

— Det sa pang

— Det sa «pang» og så lå vi opp ned i grøfta. Mens vi hang der kjente vi røyklukta og da tenkte jeg at her var det bare å komme seg ut i full fart. Bilen hadde tatt halvparten av fronten og siden på bilen vår, fortalte Stig Ole Rotevatn til Fædrelandsvennen like etter ulykken i sommer.

Alle i bilen brukte bilbelte, og kom etter forholdene greit fra ulykken. Passasjeren, Rotevatns kone, brakk likevel åtte ribbein og var sykmeldt i fire uker. Stig Ole Rotevatn var sykmeldt i to uker etter ulykken.

Tilfeldigheter

— Kun tilfeldigheter gjorde at tiltaltes uaktsomme kjøring ikke resulterte i langt mer alvorlige personskader enn det som var tilfelle i denne saken, skriver tingrettsdommer Per O. Refsalen i dommen fra Kristiansand Tingrett. Retten mener det er skjerpende at han kjørte i ruset tilstand på en sterkt trafikkert E39 midt i fellesferien.

LES OGSÅ:

Den 52 år gamle sjåføren var etter ulykken selv kritisk skadet. Han fikk omfattende bruddskader og indre skader, og måtte tilbringe to måneder på sykehus.

Nå må han sone 35 dag er i fengsel, i tillegg til at 55 dager gjøres betinget. Mannen er tidligere domfelt ni ganger, fem ganger for kjøring av bil i påvirket tilstand.