BIRKENES: – Dette er en del av områdeplanen for Valtjønn Øst, der både Birkeland skole, Valstrand Ungdomsskole og Gamle Valstrand skole inngår. Formannskap og kommunestyre har sagt at det skal legges til rette for en bedre arrondering av området mellom Birkeland skole og Valtjønn. I første runde er det satt av en liten sum der vi skal prøve å prosjektere slik at vi får bygget to gang— og sykkelveier. Det blir en mellom ballbingeområdet og skolen og en mellom ballområdet og Valtjønn, slik at nivået før montering av ballbinge og kunstgressbane blir riktig, sier avdelingsleder Jakob Olaus Mo i Birkenes kommune.

STYKKEVIS: – Vi har ikke nok penger til å ta alt på en gang, sier avdelingsleder Jakob Olaus Mo i Birkenes kommune. Foto: Jostein Blokhus

I dag framstår ikke området ved barneskolen eller det store arealet mot Birkeneshallen og ungdomsskolen som særlig trivelig, til tross for både baner og andre tilbud. Nå skal alt bli hyggeligere, med grøntarealer og beplantninger. Og deler av asfaltpreget vil etter hvert forsvinne.

Ved Birkeland skole, området man konsentrerer seg om i første omgang, vil det bli god belysning. Det legges i tillegg til rette for sykkelparkering.

– Dette området er ferdig prosjektert, men vi tar en mindre del av det nå, ettersom det ikke er nok penger til at vi kan ta alt på en gang. Det er satt av 1,8 millioner pluss inntil 760.000 til ballbinge i 2013. Så vi konsentrerer oss om gang— og sykkelveiene, banene og belysning, sier Mo. Planen er at dette skal være ferdig til nytt skoleår starter i august. Arbeidet vil gå parallelt med renovering av gammel bygningsmasse på barneskolen. Et eget prosjekt som vil koste mellom 12 og 14 millioner. Kostnadene omfatter blant annet vannbåren varme og et helt nytt ventilasjonsanlegg.

PENERE: Utearealene ved Birkeland skole blir adskillig penere og hyggeligere når planene er blitt realisert. TEGNING: RAMBØLL

Når det gjelder uteanlegget, er det i tillegg til pengene i år, satt av to millioner i 2014 og en million i 2015. Nord for kunstgressbanen kommer et areal med lekeapparater. Her blir det alt fra klatrenett til balansebom, alt på et mykt gummidekke.

– En ting er å bygge dette, en annen ting å vedlikeholde det. Det er klart at det er et veldig trykk på dette området, med rundt 450 personer hver dag i skolemiljøet. Vi har en helhetlig plan for hele området, som henger sammen med trafikkarealet på Myrane, sier Mo.

På Myrane ved Birkelandsveien er det planen at skolebussene skal slippe av elevene, i motsetning til i dag hvor bussene kjører inn i selve plassen mellom skolene. Elevene får 3-400 meter å gå.

Arbeidene ved barneskolen skal nå settes ut på anbud.

– Da blir det spennende å se om de pengene som nå er satt av i budsjettet, er nok til det vi nå planlegger, sier Mo.