— Vi har ikke kommet videre i saken, og har foreløpig ingenting som ser ut til å kunne føre til en oppklaring av ranet.

Det sier lensmann Anne Margrethe Ruud, halvannen uke etter at gullsmedforretningen til Asbjørn Opsal ble ranet for store verdier.

Politiet har fram til nå jobbet med å samle inn og få oversikt over alle tips i saken.

Realister

— Nå går vi inn i en fase hvor vi må peke ut hvilke spor vi vil følge, forklarer Jan Terje Aas. Men politiførstebetjenten sier det er lite å gå etter.

— Vi er både optimister og realister. Vi håper det vi har skal føre oss i mål, men det er for tidlig å mene så mye om dette nå. Vi har akkurat begynt med neste fase i etterforskningen, sier Aas.

Utfordringen for politiet er at ranerne har vært nøye, og ikke etterlatt seg mye spor. Verken inne, eller under rømningen. Politiet mener derfor at de to ranerne er profesjonelle.

Profesjonelle

— Ja, vi oppfatter dem som profesjonelle. Det handler om måten ranet ble gjennomført, det er tydelig at det er godt planlagt. Ingen ser dem etterpå, de har hatt en god plan på dette, forklarer Aas.

Han sier det også så ut som at de hadde en tanke om hva de skulle ta i butikken, noe som kan tyde på at de har vært inne i gullsmeden i forkant av ranet.

— Vi har ikke noe konkret på dette, men det er sannsynlig. Men vi har ikke noe mer enn den antakelsen om at det var slik, sier politiførstebetjenten.

Skytevåpen mot seg

Innehaver Asbjørn Opsal vil overlate til politiet å kommentere etterforskningen. Han har også tidligere opplevd å ha uvedkommende på besøk. I 2009 tok profesjonelle tyver seg inn i forretningen mens han selv sov i etasjen over, og fikk med seg verdier for over 300.000 kroner.

— Vi får bare være glade for at ingen kom fysisk til skade under det væpnede ranet, sier Asbjørn Opsahl.

To kvinnelige ansatte som fikk rettet et skytevåpen mot seg, har forklart til politiet at de to gjerningsmennene hadde normal kroppsbygging, var rundt 180 centimeter høye og snakket et for dem et ukjent språk.

Forretningen var forsikret, noe som ikke er en selvfølge tyveriutsatte bransjer. Strenge krav til sikring og skyhøye premier gjør at flere velger å være selvassurandører.