ulv.jpg Foto: Illustrasjonsfoto.

MANDAL: Tillatelsen gjelder hele Vest-Agder, bortsett fra kommunene Sirdal, Flekkefjord og Kristiansand, og har virkning fra 25. juni til 10. juli i år.

— Bakgrunnen for tillatelsen er skader på seks lam i Mandal og en beitesesong for bufe i fylket, skriver fylkesmannen i et brev til det interkommunale skadefellingslaget i Vest-Agder som har fått fellingstillatelsen.

I perioden 30.03.2016 til 15.02.2017, kan fylkesmennene i region 1 (Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Vest-Agder) gi skadefellingstillatelse på fire ulv.

Har startet

Leder for det interkommunale skadefellingslaget i Vest-Agder, Kjell Magne Larsen, forteller at jegere allerede har sett etter ulven uten hell.

— Vi er ute stort sett hver dag, men venter også på nye opplysninger om hvor ulven befinner seg. Den ble sist observert i Marnardal for et par dager siden, men kan like gjerne være i Aust-Agder nå, sier han.

Totalt har over 70 personer tillatelse til å skyte ulven gjennom skadefellingslaget, men enn så lenge har bare fire-fem jaktet etter gråbein. De har fokusert mest å passe på i nærheten av saueflokker i området der ulven sist ble observert. Også i dag vil Larsen og flere jegere se etter ulven.

— Det er jo alltid en sjanse, men det er ikke lett. Det viktigste er at folk gir beskjed med en gang de ser ulven. Vi går med hund, og har da større sjanse for å ta den, sier Larsen.

- Groteskt syn

Det var lammene til sauebonde Anette Solaas-Try og ektemannen som ble tatt av ulven på Systad i Mandal natt til lørdag. Solaas-Try forteller om et makabert syn som møtte dem lørdag morgen. Tre lam var allerede døde da de ble funnet, mens tre lam var i live og ble avlivet raskt etter dyrlegens vurdering.

— Ulven hadde tatt godt for seg, og på noen av lammene var det bare skinn igjen. Det var et groteskt syn. Vi ser til sauene flere ganger daglig, og teller dem hver dag. Da vi kom opp lørdag morgen skjønte vi fort at noe var galt, forteller hun.

De hadde sauene på sommerbeite på Systad også i fjor, men opplevde aldri rovdyrangrep. Søndag vil sauebøndene bruke dagen til å telle over resten av saueflokken på rundt 70 dyr for å se om flere sauer kan ha fått skader.

— Det hele er bare kjempetragisk. Nå må vi forsikre oss om at ikke flere dyr er skadet, sier Solaas-Try.