Venstres Anne Margrethe Larsen var sterkt kritisk til flere av konklusjonene i Utviklingsplan 2030. Foto: Tore André Baardsen

— I fylkesutvalget og fylkestinget kommer Høyre til å gå inn for at det på Sørlandet fremdeles skal være tre sykehus, og at både fødeavdelingen og akuttberedskapen i Flekkefjord må bestå. Det er foreløpig for lang reisetid fra Flekkefjord til Kristiansand, og sykehuset der gir jo også et tilbud til innbyggerne lengst øst i Rogaland, sier Sally Vennesland.

Hun tar ikke til seg kritikken fra stortingsrepresentant Odd Omland (Ap), som til Fædrelandsvennen sa det var ekstremt svakt av fylkestingets største parti å ikke si hvor mange sykehus det bør være på Sørlandet.

— Det var ingen grunn til å forhaste seg. Vi har forholdt oss til høringsfristen, og ønsket å se de siste rapportene som ble lagt fram 15. september før vi konkluderte, sier Sally Vennesland.

Briefet av sykehuset

I forkant av Høyres gruppemøte, holdt sykehusdirektør Jan Roger Olsen og driftsdirektør Per W. Torgersen en felles orientering, der alle partigruppene i fylkestinget var invitert. Her ble politikerne briefet i innholdet i Utviklingsplan 2030, og hva som ligger til grunn for prosjektgruppas konklusjon om at det i fremtiden bare bør være ett stort sykehus på Sørlandet som bør ligge i Kristiansand.

— Vi håper på mange grundige velbegrunnede høringssvar, som sier mer enn antall sykehus og hvor det eller de bør ligge, sier Per W. Torgersen, som er prosjektleder for Utviklingsplan 2030. ## Store endringer

Jan Roger Olsen mener en ikke kommer utenom betydelige endringer, og viser til at det ikke finnes penger til å videreføre doble og tredoble vaktordninger ved alle dagens sykehus. Til det er befolkningsgrunnlaget i landsdelen rett og slett for lite. Fra sentralt hold kommer stadig nye krav til hva slags helsepersonell som avdelinger skal være bemannet med og ha vaktordninger for. Han har ikke selv tatt stilling til hvor mange sykehus det bør være i landsdelen.

Store besparelser

Ifølge Utviklingsplan 2030 kan Sørlandet sykehus årlig spare 600 millioner kroner årlig i driftskostnader på å satse på ett stort sykehus i Kristiansand, og erstatte sykehusene i Flekkefjord og Arendal med såkalte regionale helsesentre. Disse vil med unntak av kirurgi og fødeavdeling kunne tilby omtrent de samme helsetjenestene som i dag tilbys ved sykehuset i Flekkefjord. Når det gjelder investeringer vil behovet ligge på rundt åtte milliarder kroner både om en fortsetter med tre, to eller ett sykehus. Dersom det skulle vært bygd et helt nytt sykehus til erstatning for dagens tre gamle, ville investeringsbehovet blitt på godt over 11 milliarder kroner.

Kritisk

Anne Margrethe Larsen (V) hevdet at flere av forutsetningene som er lagt til grunn for Utviklingsplan 2030 ikke er innfridd. Hun viser blant annet til at det neppe vil stå ferdig en firefelts motorvei mellom Flekkefjord og Kristiansand, og at reisetiden for fødende kvinner og andre vil bli mye lengre enn det som er lagt til grunn.

— Det er uverdig dersom kvinner skal måtte føde i grøftekanten på Kvinesheia, sier hun.

Nytt folkemøte i vest

I februar gikk 5000 i fakkeltog til støtte for sykehuset i Flekkefjord, og nå mobiliseres det på nytt.

— 11. november arrangerer vi en konferanse, der vi spør om mindre sykehus har en plass i helse-Norge. Samme kveld inviteres det til et stort folkemøte, der de samme problemstillingene blir belyst, sier leder Sigmund Kroslid for Aksjonskomiteen for bevaring av sykehuset i Flekkefjord.

Han tror ikke det vil by på problemer å fylle Ueneshallen med de i overkant av 1000 som brannforeskriftene tillater. På konferansen er foredragsholdere og paneldeltakere som professor Bjarne Jensen ved Høgskolen i Hedmark (tidligere rådmann i Kristiansand), klinikksjef Geir Bøhler ved Sørlandet sykehus, overlege Marcus Gürgen ved sykehuset i Flekkefjord og styreleder Bjørn Sverre Birkeland i Kommunenes interesseorganisasjon for lokalsykehus.