Det er Agderpostensom mandag skriver om den uvanlige vendingen utdelingen av Det nytter-prisen fikk. Den deles ut av Froland Handels— og Næringsforening.

Prisen skulle deles ut på en fellesgudstjeneste søndag. Men like før gudstjenesten skulle starte, fikk Frp-politiker Arne Austenå beskjed om at et ikke ble noen utdeling. Han skulle motta prisen på vegne av stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen som er på reise.

— Jeg er veldig overrasket. Jeg hadde på forhånd undersøkt utdelingen og sett at dette var et arrangement der alle kristne skulle samles. Jeg hadde tenkt å donere prisen til menigheten og trodde dette var rause og omgjengelige mennesker. Men det viste det seg at de ikke var, sier Ingebjørg Godskesen til Fædrelandsvennen.

Hun skulle få prisen for sin innsats for flyplassen Gullknapp, men ifølge Agderposten var mange i kirken imot Gullknapp.

Les også:

Kontroversielt

Det var leder i handels og næringsforeningen Henning Håkedal som skulle dele ut prisen til Arne Austenå. Beskjeden om at utdelingen var droppet kom like før gudstjenesten skulle begynne.

– Gullknapp er betent, ikke alle er like glade for utviklingen av den, og det ble vanskelig å være med og feire noen som har jobbet for flyplassen. Selv om det skjer etter gudstjenesten, skjer det i kirkerommet med alle til stede i salen, sier sogneprest Ravn Karsrud til Agderposten.

Til Fædrelandsvennen sier Ravn Karsrud at han fikk reaksjoner fra medlemmer og at han tok beslutningen i samråd med lederen av menighetsrådet.

— Det har ingen ting om at vi har mening om Godskesen eller Gullknapp, men om en slik prisutdeling passer i gudstjenesten. Her måtte hele forsamlingen være til stede og feire noe som mange har jobbet mot. De må selvsagt respektere beslutningen som er tatt, men trenger ikke bli tvunget til å feire det, sier han.

Lite plass

Ingebjørg Godskesen sier hun hadde håpet på en større romslighet fra menighetens side.

— Det viser seg at det kanskje ikke er plass for alle i deres form for himmel, men heldigvis ser Gud annerledes på det. Jeg skjønner at oppslutningen om kristne menigheter går ned hvis det er slik de behandler folk, sier Godskesen som selv er kristen.

Hun kommer nå til å undersøke om det finnes frivillig barne- eler ungdomsarbeid i kommunen som kan få prisen.

— Begrunnelsen var at Gullknapp vekker så sterke reaksjoner?

— Det kan være, men det er kun to personer fra Froland som har tatt kontakt med meg og sagt at de reagerer på at de fikk konsesjon, sier Godskesen.

Frp-motstand

Arne Austenå mener det kan ligge mer bak enn bare motstand mot Gullknapp.

— Jeg kan selvsagt ikke bevise noe, men det virker som om det er noen som er veldig lite glade i Frp, sier Austenå som sitter i bystyret i Arendal og i fylkestinget i Aust-Agder.

Sogneprest Ravn Karsud avviser at det er en generell motstand not Frp og Godskesen som ligger bak.

— Nei, det har overhodet ikke noe med det å gjøre. Det å vurdere Frp og Godskesen er utenfor vårt kompetanseområde. Både hun og de andre stortingsrepresentantene gjør en god jobb. Men jeg tror kanskje folk undervurderer at det fortsatt er en del sår etter flyplassdiskusjonen i Froland. Det uttaler ikke vi oss ikke om. Det eneste vi har mening om, er om prisutdelingen hadde en plass i gudstjenesten.

Les også:

Konsesjon

Gullknapp fikk i år konsesjon til å starte med ruteflyging. Arne Austenå har jobbet for flyplassen siden 1984 og mener det i hvert fall kom noe positivt ut av episoden i Froland.

— Nå blir det i hvert fall mer oppmerksomhet rundt prisen og den innsatsen Godskesen har gjort for Gullknapp, ser han.